Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: u Novom Kneževacu treba primeniti „Šidski scenario"

2021.07.13
10:39
2021.07.13
11:25
Forrás
Pannon RTV
To praktično znači da organizatori migrantskih ruta moraju izbrisati Novi Kneževac u svojim GPS navođenjima, kaže predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM-a.

Sa premijerkom Anom Brnabić juče sam razgovarao o nepodnošljivoj situaciji koja se dešava u Novom Kneževcu, u naseljima Majdan i Rabe, ali i u Banatskom Aranđelovu i Krsturu zbog stalnog, neprekinutog i sve većeg dolaska migranata – izvestio je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija na Panon RTV-u.

„Premijerki nisam rekao ništa novo. Ovih dana je bila šesta godišnjica od postavljanja ograde na mađarsko-srpskoj granici, i mi šest godina o tome neprestano govorimo jer je to deo naše svakodnevice. I to neće skoro prestati. Što se tiče Novog Kneževca od premijerke sam tražio i dobio uzdržano, ali relativno čvrsto obećanje da će biti primenjen „Šidski scenario" izneo je Pastor. Podsetio je da su se proteklih godina migranti u više navrata pojavljivali u opštini Šid u pokušaju da pređu na teritoriju Hrvatske, i da je to u korenu presečeno. Ištvan Pastor je dodao da je takvu vrstu angažmana vlasti tražio i u slučaju banatskih naselja u kojima je situacija veoma teška, gotovo neizdrživa jer jedva stotinak stanovnika u selima svakodnevno trpi nasilno i osiono ponašanje više stotina migranata.

„Treba otvoreno reći da se putevi migracije samo manjim delom određuju slučajno, ali većinom je to dobro organizovano, sa GPS-om navođenim rutama, i ozbiljnim plaćanjima i postoje mehanizmi da se to reši i da oni koji organizuju ove migrantske rute izbrišu Novi Kneževac" rekao je Pastor u jutarnjem radijskom programu na Panon RTV-u.

Pannon RTV

Predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine takođe je kazao da se oseća posebno dužnim da rešava ovaj problem jer i sam potiče odatle, a kroz kontakte sa meštanima uverio se i da ga upravo zbog toga oni smatraju i posebno odgovornim.

„Ovo, ipak, nije situacija koju mi možemo da rešimo, mi samo možemo da se odnosimo prema njemu tako da minimalizujemo svakodnevne probleme koje imaju stanovnici u tom delu. Uostalom, da nije podignuta ograda na granici, ovo bi kao i 2015. godine bila slobodna teritorija za kretanja migranata" kaže Pastor.

Facebook/Pásztor István

Susret sa premijerkom Brnabić iskorišten je i za razgovor o više tema, jedna od aktuelnih je i pitanje rekonstrukcije pruge Subotica – Segedin koja bi po planovima trebala da bude završena do septembra naredne godine. Pastor je optimističan i kaže tehnički je izvodljivo da radovi budu završeni i do sledećeg proleća. To podrazumeva obnovu pruge i železničkih stanica, ali ističe da ostaje problem kojem još nije posvećeno dovoljno pažnje, a to je pitanje graničnog prelaza. „Nema spora o obnovi pruge i objekata, te će se ova razdaljina prelaziti za 45 minuta. Ono što je slaba tačka jeste granični prelaz, odnosno rad policije i carine. Pre dve godine, na zajedničkoj sednici dveju vlada, upravo u Subotici, ovlašćena su ministarstva policije dveju zemalja da to reše, ali mi smo i sada tamo gde smo bili i tada. Govorio sam o ovom problemu jer još ima vremena da se to reši i to jeste pitanje kojim treba da se bave stručnjaci" kaže Pastor. Istovremeno najavio je da će naredna zajednička sednica vlada dveju zemalja biti održana septembra naredne godine u Budimpešti.

Pannon RTV

Na razgovorima sa premijerkom bilo je reči i o spremnosti srpske Vlade da se pozabavi pitanjem Arače, srednjovekovne crkve u okolini Novog Bečeja. „Mesecima radimo na tome da se definišu osnovni elementi sporazuma kako bi mogli da započnu radovi. Mađarska vlada je preko Mađaskog nacionalnog saveta obezbedila 5,5 miliona evra za poslove obnove, a tu je i obrada terena od oko 60 hektara na kojem se nalazilo nekadašnje naselje, što bi trebalo mapirati i istražiti. S druge strane, do crkve nema puta, nema ni vode, ni struje, interneta ni telefona, i to je drugi deo sporazuma koji treba da obezbedi vlada Srbije kako bi se stvorili osnovni uslovi da ovo bude osposbljeno za prihvat turista. Obnova crkve u Arači je složen posao sa ulaganjem od preko 10 miliona evra. Što se pokrajinskog nivoa tiče uslovi, uključujući i električnu energiju do objekta, mogu da se obezbede, ali naišao sam na uzdržanu reakciju i imam utisak da ću još nekoliko puta morati da govorim o tome" izneo je Ištvan Pastor.

Facebook

Tokom protekle sedmice Pastor je imao i susrete sa najvišim predstavnicima mađarske države. Tako je razgovarao i sa Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske i Peterom Sijartom, ministrom spoljne ekonomije i spoljnih poslova sa kojima se sreo tokom njihovog boravka u Beogradu. „Ova poseta je ojačala bezuslovnu saradnju koja postoji između dve zemlje, međusobni savez koji je postavljen na duboke temelje koje niko ne može da uzdrma, i koji su toliko uznapredovali da to niko ne može da vrati. Mislim da je to i za nas najbolje" kazao je Pastor.

Pannon RTV

U dvodnevnoj poseti Srbiji boravio je i Laslo Kever, predsednik Parlamenta Mađarske, koji je imao susrete u Beogradu, sa vrhom države, a nakon toga i u Novom Sadu, Bačkoj Topoli i Subotici obišao objekte izgrađene uz finansijsku podršku mađarske Vlade. Predsednik skupštinskog doma Mađarske ocenio je da se ovamo upućen novac dobro i racionalno troši.

Pannon RTV

Kao i u svim ranijim prilikama u jutarnjem programu Panon RTV-a Ištvan Pastor je i ovoga puta pozvao grđane da koji to nisu učinili, a nemaju zdravstvenih prepreka da se vakcinišu jer je to način i da se svi građani zaštite od novog soja virusa.

„U ovom trenutku ne verujem da postoji realna opasnost od donošenja mera koje bi značile ponovno zatvaranje. Važno je da to ne zavisi od onih koji donose odluke, već da mi sami odlučujemo o tome, tako što ćemo se vakcinisati" rekao je Pastor.

Ištvan Pastor
Novi Kneževac
migracija
Arač
železnica

Najnovije

18:16, Frissítve: 17:07

Započela obuka MNS-a iz srpskog jezika

Za program u organizaciji Mađarskog nacionalnog saveta prijavilo se 87 učenika. U prve dve nedelje, od 4. do 15. jula, u Subotici, Bačkoj Topoli, Senti, Kanjiži, Bečeju i Temerinu radiće se u učionicama.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!