Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pastor: Vlada će biti formirana u roku

2020.09.01
11:46
2020.09.01
17:57
Forrás
Pannon RTV
Verovatno će po ugledu na lokalne samouprave, republička i pokrajinska vlada biti formirane u širokoj koaliciji, rekao je Ištvan Pastor, gostujući u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a.

Očekujem da će dogovori o formiranju republičke i pokrajinske vlade biti nastavljeni kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vrati sa razgovoru u Briselu i Vašingtonu, rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođankih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine.

Pannon RTV

Gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija, on je naglasio da nije doveden u pitanje rok koji propisuje Ustav za formiranje vlade. „Mi smo sada na polovini tog roka, možda pri kraju prve trećine, ali realno treba računati da će vlada biti formirana verovatno krajem septembra" izjavio je Pastor za Panon RTV. On je zatim dodao da se najdalje otišlo u formiranju vlasti na lokalnom nivou.

„Značajni koraci su nakon izbora načinjeni u konstituisanju lokalnih samouprava. Savez vojvođanskih Mađara je u pregovorima sklopio jedan častan i pošten dogovor, na osnovu kojeg imamo tri predsednika opština, tri zamenika opština, 15 pomoćnika predsednika opština, osam predsednika skupština, osam potpredsednika skupština opština, sedam sekretara skupština opština, 41 član SVM-a je na nekoj poziciji člana opštinskog veća, prisutni smo u 35 lokalnih samouprava, imamo 81 nosioca funkcija, sa 170 osvojenih mandata" pobrojao je Pastor. Predsednik SVM-a rekao je da i ove brojke potcrtavaju izborne rezultate koji su ocenjeni istorijskim. „Sa tim rezultatima dobili smo i velike obaveze i mogućnost da učestvujemo u sistemu. Postavljeni smo na onim funkcionalnim pozicijama sa kojih možemo da ispunimo preuzete obaveze" ocenio je Ištvan Pastor.

Pannon RTV

Konstituisanje vlasti na lokalnom nivou, pokazatelj je i onoga što se može očekivati na nivou države i pokrajine, kaže predsednik SVM-a. „U lokalnim samoupravama stvorene su široke koalicije što baca svetlo na to šta možemo da očekujemo na pokrajinskom i republičkom nivou vlasti koji idu ruku pod ruku. Mi se spremamo za široku koaliciju na nivou države, i na nivou pokrajine, ali da li će svi biti u toj širokoj koaliciji jeste pitanje na koje u ovom trenutku nemam odgovor" rekao je Pastor za Panon RTV.

Pannon RTV

Lider Saveza vojvođanskih Mađara je ocenio da su rezultati izbora ojačali političku poziciju SVM-a, u odnosima sa Mađarskom potvrdili politiku koju FIDES-ova vlada zajedno sa SVM već 10 godina izgrađuje, a istovremeno i pokazali da u srpsko-mađarskim odnosima ima još mnogo mogućnosti za saradnju. „Mi smo i inicijatori i mi i imamo koristi od te saradnje" kaže Pastor.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara govorio je i o novim merama koje je Mađarska od 1. septembra uvela na svojim granicama. Ištvan Pastor kaže da se praktično radi o istim merama koje su već nedeljama na snazi, i da one neće uneti promene u način života ljudi koji svakodnevno putuju u Mađarsku zbog posla ili nekog neodložnog razloga.

„U osnovi, nove mere se minimalno razlikuju od dosadašnjih, a za većinu građana nema nikakvih promena. Razlika je u tome što će biti otvorena samo tri granična prelaza, Horgoš-Reske na autoputu, Kelebija-Tompa i Bački Breg-Santovo, dok će mali granični prelazi pauzirati" rekao je Pastor dodajući da postoji ograničenje da se građani zadržavaju do 24 časa u zoni do 30 kilometara. Pozvao je građane da granicu prelaze samo u slučaju neodložne potrebe.

Pannon RTV/Bognár Róbert

U razgovoru za jutarnji program Panon RTV-a Ištvan Pastor govorio je i o početku školske godine ocenjujući da je za decu, posebno u nižim razredima važno da budu u školi, uz sve mere opreza, a da su svi spremni da im u ovim okolnostima ponude najviše moguće.

„Prvi septembar uvek je praznik, svi su spremni za početak nove školske godine, tu mislim i na ministarstvo, pokrajinski sekretarijat, škole, nastavnički kadar, roditelje, nacionalne savete, svi žive za to da deca, nezavisno od okolnosti, dobiju maksimalno moguće znanje i vaspitanje" rekao je Pastor.

On je posebno naglasio doprinos Panon RTV-a koji je pripremio program za učenje na daljinu i ocenio da je reč o javnom blagu, pravom bogatstvu koje je rezultat prilagođavanja nesvakidašnjim uslovima, a za kojim se uvek može posegnuti i koje može da predstavlja i pomoć za učenje kod kuće. Pastor je rekao da ovaj program ostaje bogatstvo i za naredne godine. 

Ištvan Pastor
SVM
vlada
školska godina
nastava

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.