Ugrás a tartalomra
Panon RTV

Pastor: zadovoljni smo rezultatima izbora

2022.04.12
10:44
2022.04.12
16:17
Forrás
Panon RTV
SVM je zadovoljan rezultatima parlamentarnih i predsedničkih izbora u Srbiji i spreman je za početak pregovora o sastavu vlade, rekao je Ištvan Pastor, u jutarnjem intervjuu za Panon RTV.

Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara takođe je rekao da je njegova stranka zadovoljna i rezultatima parlamentarnih izbora u Mađarskoj.

„Verovali smo da će Fides osvojiti većinu, ali da je neko pred izbore rekao da će osvojiti dvotrećinusku većinu, to se nismo nadali. Fides je dobio ono što nikada do sada ni jedna partija nije dobila, a to je tri miliona glasova kojima smo i mi doprineli“ rekao je Pastor.

U jutarnjem razgovoru na Subotičkom mađarskom radiju ipak je najviše reči bilo o izborima u Srbiji, kao i analizi postignutih rezultata.

Savez vojvođanskih Mađara je pred izbore 3. aprila formulisao tri politička cilja: da SVM potvrdi svoj politički legitimitet, pobeda Aleksandra Vučića za predsednika Srbije i pobeda Fidesa u Mađarskoj.

Zadovoljan sam rezultatima izbora. U Skupštini Srbije imamo manje mandata nego pre, sada šest mandata, ali smo potvrdili nivo našeg političkog legitimiteta. Izbori su se odvijali u drugačijim okolnostima nego pre dve godine, sada je u parlament ušlo sedam partija, od toga pet manjinskih i ni jedna nema većinu. U tako izoštrenoj borbi mi smo sa šest mandata potvrdili snagu našeg legitimiteta, u stvari, ona je podignuta na novi nivo. SVM nikada, sa jednim izuzetkom, nije imao više od šest mandata, što znači da smo ostvarili svoj maksimum, odnosno da smo ga ponovili“ rekao je Pastor.

O tome svedoči i ono što je reizabrani predsednik Aleksandar Vučić rekao u noći izbora kao jedan od mogućih scenarija, kaže Pastor, da SNS i SVM formiraju novu skupštinsku većinu.

Kada se završe izbori, koji se ponavljaju na nekoliko mesta, negde krajem maja ili početkom juna, očekujem da započnu razgovori o formiranju vlade. Mi smo spremni za to, zbog toga je bilo važno da imamo izborni program. Mi imamo izgrađenu strategiju, sistem koji se zasniva na kontinuitetu, i ne mislim da treba da ga menjamo. U izvršnoj vlasti prihvatili bi položaje državnih sekretara i dobro bi bilo ukoliko je moguće da ostanemo u ministarstvima u kojima smo bili do sada. Naravno, razgovori se ne odvijaju tako da odete i kažete šta želite, već saslušate i šta želi druga strana. Ono što je bitno jeste da je Savez vojvođanskih Mađara, odnosno mađarska zajednica u odnosu na druge političke učesnike svojim neupitnim rezultatima lestvicu postavila prilično visoko. Potvrdili smo svoju ozbiljnost, sposobnost, požrtvovanost, na naše ljude računaju u ministarstvima i značajni su u njihovom radu“ rekao je Pastor.

U stranačkim razgovorima SVM će u prvi plan istaći razvoj infrastrukture, poljoprivrede, temu Evropskih integracija, kao i pitanja ekologije i demografije.

"Prema rečima prvog čoveka stranke, za SVM je bio važan i izbor Aleksandra Vučića za predsednika Srbije. Rezultati na biračkim mestima pokazuju da broj glasova koji je dobio predsednik Vučić, odgovara zbiru glasova SNS-a i SVM-a na parlamentarnim izborima. „To je potvrdilo da vojvođanski Mađari drže reč, da se ne dešava da jedno pričaju a drugo rade. Mislim da je to jednako važno kao i pobeda predsednika Vučića“.

U jutarnjem razgovoru sa Ištvanom Pastorom u programu Panon RTV-a bilo je reči i o tome da uprkos dobrim rezultatima izbora i zadovoljstvom postignutim, za SVM je glasalo 10 hiljada birača manje nego pre dve godine.

Pastor Ištvan
rezultat
izbori

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.