Ugrás a tartalomra

Patrijarh srpski Porfirije u poseti Subotici

2023.09.28
18:39
2023.09.28
19:14
Forrás
Pannon RTV
Patron Eparhije bačke biće proslavljen u ponedeljak, 2. oktobra, u Crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici.

Taj značajan dan biće obeležen prenosom moštiju Svetog Irineja, episkopa bačkog i Svetih mučenika bačkih, ujutro od 9 časova. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje arhijereja i sveštenstva eparhije. Ovim događajem se obeležava i trista godina od početka izgradnje crkve.

Veljko Vasiljev, prezviter, arhijerejski namjesnik subotički: „Od ove godine taj Patron, odnosno slava Eparhije bačke je nešto drugačijeg datuma, u odnosu na to kako je bila ranije. Ranije je slava naše Eparhije bila 19.septembra. Od ove godine, budući da imamo nove Svete u kalendaru naše crkve, koji su prošle godine kanonizovani, imamo njihov zajednički praznik, dakle praznik obretenja i prenosa moštiju Svetog Irineja, episkopa Bačkog, ispovednika vere i Svetih mučenika bačkih, koji se proslavljaju 2.oktobra, te će stoga od ove godine slava naše Eparhije biti toga datuma. I budući da smo mi kao grad povezani sa ovim velikim jubilejom, na koji smo ponosni, to je tri veka postojanja Hrama Vaznesenja gospodnjeg.”

Patrijarh Porfirije
Subotica

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.