Ugrás a tartalomra

Pazite kome pozajmljujete automobil!

2024.02.26
17:45
2024.02.26
18:04
Forrás
Pannon RTV
U slučaju težeg prekršaja iz bezbednosti saobraćaja, vozilo se može oduzeti i onda ako sa njim ne upravlja vlasnik.

Saobraćajna policija je u petak počela da primenjuje nove mere Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno privremeno oduzimanje vozila onima koji učine teži prekršaj. Saobraćajna policija u Subotici do sada nije oduzela nijedno vozilo. Na današnjoj konferenciji za novinare vlasnici vozila su upozoreni da paze kome pozajmljuju automobil, jer vozilo može biti privremeno oduzeto i onda ako sa njim ne upravlja vlasnik.

Važno je naglasiti da se vozilo oduzima samo privremeno, do okončanja prekršajnog ili sudskog postupka. Sud nakon toga odlučuje o tome da li će vlasniku vozilo vratiti ili će mu ono biti trajno oduzeto. Vozila se oduzimaju od onih ljudi koji su u poslednje dve godine najmanje dva puta osuđivani za teški prekršaj iz bezbednosti saobraćaja, a sada su ponovo proglašeni krivim za novi, treći teži prekršaj.

Potpukovnik Vladan Gajić, načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Subotica, na konferenciji za novinare naveo je teže prekršaje koji mogu dovesti do privremenog oduzimanja vozila.

„Nasilnička vožnja, zatim najmanje teška alkoholisanost, zatim je to odbijanje podvrgavanja alkotestiranju, zatim odbijanje utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci, zatim je to prekršaj prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naselju za više od 70 km/h, kao i prekoračenje dozvoljene brzine kretanja van naselja za više od 80 km/h.”

To takođe uključuje i prevoženje deteta mlađeg od 12 godina na sedištu vozača ili na mestu koje nije sedište, na primer u gepeku. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u roku od 10 minuta, vožnja bez vozačke dozvole ili tokom trajanja zabrane upravljanja vozilom, takođe spadaju u red težih saobraćajnih prekršaja.

U Subotici do sada nije zaplenjeno nijedno vozilo, a prema podacima saobraćajne policije, trenutno na severu Bačke ima samo mali broj vozača koji bi trebalo da strepe od takve mere.

„Ovo neće biti mera koja će se primenjivati prema velikom broju učesnika, a statistika na području Policijske uprave Subotica govori o tome da je to zaista manji broj vozača. Ja se nadam da ih i posle primene ove zakonske odredbe, i saznanja šta ih čeka, da će ih biti što i moja je iskrena želja da ih uopšte ni ne bude.”

Načelnik je takođe upozorio i na to da se vozilo može oduzeti i onda ako počinilac težeg prekršaja upravlja automobilom u tuđem vlasništvu. Stoga je upozorio vlasnike vozila da svoja vozila pozajmljuju samo pouzdanim i odgovornim vozačima. Vladan Gajić je dodao i da se vozila koja budu privremeno zaplenjena mogu držati na parkingu Policijske stanice u Subotici pod odgovarajućim uslovima.

saobraćajna kontrola

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.