Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Pečat istoricizma na zgradama u Subotici

2021.12.09
18:52
Forrás
Pannon RTV
Saradnja Subotice i Baje iz Mađarske daje osvrt na prošla vremena.

Novi prekogranični IPA projekat između Srbije i Mađarske otpočeo je 1. septembra 2020. godine, pod nazivom „Istoricizam u Bačkoj". Reč je o zajedničkom projektu Gradskog muzeja u Subotici i Muzeja „Tur Ištvan" u Baji.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Kada se govori o graditeljstvu Subotice svima prvo na um padne secesija, međutim, u drugoj polovini 19. veka prisutan je bio i istoricizam. Šetajući ulicama grada moguće je videti više objekata koji nose njegova obeležja. Jedno od takvih je i zgrada Gimnazije „Svetozar Marković."

„Secesija ima jedinstven stil, nema dve iste zgrade iz vremena secesije. Kod istoricizma, kod zgrada podignutih u drugoj polovini 19. veka, različiti elementi se ponavljaju, to je neostil. Obnavljali su prethodne istorijske stilove. To je neobarok, neogotika, neoromantika. Preuzimali su ove elemente iz drugih različitih perioda i postoje i eklektični objekti gde ih mešaju" kaže Olga K. Ninkov, istoričarka umetnosti i koordinatorka projekta.

Pannon RTV/Payeta Maurice

U okviru zajedničkog projekta Gradskog muzeja u Subotici i Muzeja „Tur Ištvan" iz Baje a na temu istoricizma održava se i dvodnevna konferencija. Istoricizam je odredio graditeljski profil Subotice i Baje, a ovaj stil nije prisutan samo u graditeljstvu, već se pojavljuje i u drugim umetničkim oblastima.

„Imamo mnogo zajedničkih tačaka, između ostalog Ede Telča, koji se rodio u Baji, a odrastao u Subotici i njegovi radovi mogu se pronaći u zbirkama kako muzeja u Baji, tako i subotičkog Gradskog muzeja, i u narednom periodu u sklopu godine jubileja Telča, želimo da podsetimo da obeležavamo 150 godina od njegovog rođenja" rekla je Zita N.Kovač, diretkorica Muzeja „Tur Ištvan" u Baji, u Mađarskoj.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Cilj zajedničkog projekta je podsticaj turističkoj ponudi, ali i predstavljanje zajedničkog kulturnog nasleđa.

„Ova konferencija je prvi veći korak u ovom projektu, osim toga imali smo već jednu radionicu za decu u kojoj su šili. Mladi su šili garderobu koja zaista obeležava vreme istoricizma, kao i učitelji šivenja koji učestvuju na dve radionice. Oni će u školi završiti ovu garderobu i napravićemo malu izložbu ovde u muzeju. Osim toga priprema se i izložba „Istoricizam u Bačkoj" kaže Aniko Mihajlović Baba, vršilac dužnosti direktora u Gradskom muzeju u Subotici.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Konferenciju prati i izložba fotografija, koja je otvrena za javnost a biće postavljena i u Baji. Gradski muzej u Subotici otvoren je od utorka do subote u vremenu od 10 do 18 časova.

istoricizam
Subotica
zgrada
Baja
IPA

Najnovije

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.