Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Pešačenje u prirodi, razgledanje okoline Horgoša

2021-01-23
16:54
2021-01-23
17:05
Forrás
Pannon RTV
Pešačka tura, u okviru koje su zainteresovani mogli pogledaju znamenitosti u okolini Horgoša, počela je sa oko 70 učesnika. Zainteresovani su stigli iz nekoliko vojvođanskih mesta. Obilazak je organizovalo Društvo ljubitelja prirode iz Kanjiže.

Pre 10 časova pre podne, ispred Doma kulture u Horgošu, već se okupio veliki broj ljudi koji su želeli da pešače, uključujući i mladog Bencea Lošoncija iz Kanjiže, koji je već iskusan šetač.

„Učestvujem u turama već od svoje treće godine i uglavnom sam bio na šetnjama u Martonošu, i na nekoliko drugih pešačenja, na Fruškoj gori i slično, i na mnogim letnjih biciklističkim turama."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Fizička aktivnost je deo svakodnevnog života Rože Bata iz Kanjiže, i ona učestvuje u gotovo svim turama, koje organizuje lokalno Društvo ljubitelja prirode.

„Ne poznajem baš najbolje okolinu Horgoša, pa mi je obilazak ovih dvoraca i vila posebno privlačan, jer znam da postoje, ali još uvek za sebe nisam konkretno otkrila te stvari, tako da sa velikim očekivanjem čekam da vidim šta me čeka."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Pešaci su prvo posetili lokalnu železničku stanicu, a zatim su obišli nekoliko vila, između ostalih i Vilu Sat.

Mikloš Berenji, vođa ture, Horgoš: „Kasnije ćemo se spustiti u šumu Kamaraš, to je jedno zaštićeno područje, nekada je bilo veoma lepo, a danas je nažalost zapušteno, zatim ćemo obići grobnicu „Reok", spuštamo se do Mrtve Tise i onda prelazimo ispod Martonoša, na jedan drugi deo Horgoša i vraćamo se nazad do Dvorca „Karas", katoličke crkve, zatim pravoslavne crkve i tu se obilazak završava."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Članovi Društva ljubitelja prirode iz Kanjiže svake godine pripremaju sadržajne programe i ture za ljubitelje prirode. Imaju nekoliko planova i za ovu godinu.

Klaudija Sarvaš, članica društva: „U toku je izrada jednog većeg projekta, koji nosi naziv 5 zemalja 1 reka, i praktično će naš zadatak biti procena stanja reke Tise na srpskoj deonici, dakle u kojoj meri je voda zagađena plastičnim bocama."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Na turi koja je održana u subotu, učesnici su prešli više od 16 kilometara.

pešačka tura
priroda
Horgoš
razgledanje
znamenitosti
pešaci

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:54

Šta treba uraditi ako nekoga napadne pas?

Nedavno je jedna Subotičanka pretrpela težak napad čopora pasa. Ovaj incident je izazvao dosta bure u gradu, jer se na ulicama često mogu videti psi lutalice, ali isto tako i u parkovima, na trgovima, usamljeno ili u manjim-većim grupama.
14:51, Frissítve: 16:40

Novi rast cena goriva

Cene goriva u Srbiji su povećane, a očekuju se i dalja poskupljenja. Akcize na gorivo su u zemlji porasle 15. februara, to je jedan razlog, dok je drugi rast cene nafte na svetskom tržištu.

Najčitanije

U Kanjiži dostupne tri vrste vakcina

Stanovnici opštine Kanjiža mogu da biraju među tri vrste vakcina. Osim američko-nemačkog „Fajzer-Bajontek" cepiva i kineskog „Sinofarma", dostupna je britansko-švedska vakcina „Astra Zeneka".

Vakcinacija u Senti dobro napreduje

I u Senti se vakcinacija protiv korona virusa odvija brzim tempom. Skoro 20 odsto građana već je primilo vakcinu. To znači blizu 3000 stanovnika, a danas je vakcinisano još 300 pacijenata.