Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pesmom, igrom i muzikom – praznovalo se u petak uveče u Bačkoj Topoli

2022.09.17
11:36
2022.09.17
17:39
Forrás
Panon RTV
U okviru programa nazvanog „Raznobojna Bačka Topola" povodom Dana opštine nastupila su kulturna društva, udruženja, centri i njihovi gosti.
Pannon RTV

U okviru programa kulturne večeri u organizaciji Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Kodalj Zoltan" publika je u pozorišnoj sali mogla da vidi nastupe Mađara, Srba, Slovaka i Rusina.

Jedna za drugom smenjivali su se zanimljive koreografije na večernjem programu pod nazivom „Raznobojna Bačka Topola". Između ostalih izvođači su došli iz Bačke Topole, Pačira, Stare Moravice, Gunaroša, Bajše i Novog Orahova.

„Došli smo sa Šomođi igrama i mislim da smo bili samouvereni na sceni, nastojali smo da stvorimo dobru atmosferu. Jako je dobro što je ovo organizovano, jer ovako možemo da održimo svoju tradiciju, naše stare običaje" kaže Boglarka Bata, članica folklorne grupe „Pimpimpare" u Dramsko-književnom udruženju „Graca Janoš" iz Novog Orahova.

„Tokom večeri izvešćemo gomori plesove i mogu da kažem da je za  grupu ovo najdinamičnija, najokretnija i ujedno verovatno i najomiljenija koreografija, ples. To je inače rezultat prošlogodišnjeg rada, ali mislim da je izvodimo sa istom voljom i oduševljenjem kao i prošle godine" kaže Mark Nađidei, član folklorne grupe „Čiripisli" u Mađarskom kulturno-umetničkom društvu „Kodalj Zoltan". 

Pannon RTV

Kulturni centar „Car Dušan Silni" iz Feketića stigao je sa nizom narodnih srpskih pesama, a Kulturno udruženje Slovaka „Pivnice"  predstavilo je slovačke igre, a kulturu Rusina Kulturno umetničko društvo Rusina „Petro Kuzmjak" iz Novog Orahova.

„Veoma je malo mladih, dece Rusina i teško ih je okupiti, posebno pred neki nastup. Danas smo pevali rusinske pesme u pratnji tamburaškog orkestra" kaže Tatjana Dudaš, predsednica Kulturmo-umetničkog društva Rusina „Petro Kuzmjak" iz Novog Orahova. 

Pannon RTV

Cilj programa je bio da se predstave sva kulturno-umetnička udruženja koja rade u opštini Bačka Topola.

„Bačka Topola je višenacionalna opština zbog toga je važno da imamo zajedničke programe, jer verujem da svako ima svoje programe, ali Dan Bačke Topole je dobra prilika da se ovde zajedno predstavimo. Možemo da učimo jedni od drugih, da pogledamo ko kako razmišlja o pojedinim programima, međusobno upoznamo kulture jedni drugih, možemo da vidimo divne nošnje" kaže Ana Kišimre Serda, predsednica Mađarskog kulturno-umetničkog društva „Kodalj Zoltan".

Tokom večeri publika je mogla da vidi 14 nastupa kulturnih društava. 

Bačka Topola
dan grada

Slične vesti

Najnovije

13:02, Frissítve: 16:04

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.