Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Pijanistkinja Andrea Kiš održala prvi samostalni koncert

2023.05.28
10:07
2023.05.28
16:25
Forrás
Pannon RTV
Učenica trećeg razreda srednje Muzičke škole „Jovan Bandur“ iz Pančeva održala je svoj prvi samostalni koncert. Gost na koncertu joj je bila sestra Laura Kiš na klarinetu, koju je na klaviru pratila nastavnica Miona Barbul.

U koncertnoj sali škole, na završnom programu one su izvele dela Sebastijana Baha, Frederika Šopena i Sergeja Bortkjevića.

Andrea je i ovoga puta sa odličnim uspehom položila pred brojnom publikom okupljenoj u koncertnoj sali škole „Jovan Bandur“ koja postoji već 73 godine.

„Srećan sam što im sada neposredno predajemo i nekako i sebe vidim u svemu ovome. Jako sam srećan, lepo je bilo, deca su jako dobro svirala, sa mnogo muzikalnosti, mnogo ljubavi, i sreće, što nam u današnje vreme svima nedostaje“ rekao je Nikola Grujevski, nastavnik klarineta u penziji iz Pančeva.

Gost večeri bila je Andreina mlađa sestra, Laura Kiš koja na odseku za klarinet ove godine završava prvi razred srednje škole, u razredu njihovog oca Šamu Kiša, nastavnika klarineta. Zajedno sa sestrom veoma mnogo su se pripremale za ovaj koncert.

„Više sam zbog nje bila uzbuđena nego zbog sebe. Znala sam da će ona to fantastično odsvirati, i jako sam ponosna na nju, koliko je ona to dobro izvela i prenela nam ono što je sa ovim htela da kaže“ priča Laura Kiš, klarinetistkinja u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu.

Andrea Kiš počela je svoje školovanje 2013. godine na odseku za klavir. Deset godina vrednog rada, brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima i takmičenjima kao rezultat doveli su do samostalnog koncerta kao završnog ispita trećeg razreda srednje škole.

„Drage volje i sa radošću sam prihvatila ovaj koncert kako je nastavnica i predložila da za kraj godine organizujemo koncert, ali sam bila i uzbuđena da mogu da načinim jedan tako veliki korak i jako sam mu se radovala“ kaže Andrea Kiš, pijanistkinja u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu.

Nastavnica klavira Marija Ligeti Balint od početka podučava Andreu i brine o njenom talentu.

„Andrea je od početka bila posebno nadarena, od kako je stupila u Muzičku školu znala sam da će od nje sigurno biti dobar muzičar, dobar pijanista. Svake godine smo mnogo radili i tako je lepo napredovala da je radost bila sa njom raditi na svakom času. Nikada nije došla da nije pripremljena, uvek je uvežbala što je bilo zadato. Jako se trudi, puna je muzike, muzički se jako dobro razvijala, njena tehnika se isto lepo razvijala i za deset godina smo uradili jako mnogo“ kaže Maria Ligeti Balint, nastavnica klavira u Muzičkoj školi „Jovan Bandur“ u Pančevu.

Kao poslednje delo na koncertu Andrea Kiš izvela je delo Sergeja Bortkjevića, četiri stava sonate u cis molu, koja je izuzetno zahtevna, i predstavlja praizvedbu ovog dela u Srbiji. Ovo delo izvodi se na master programima univerziteta u svetu.

samostalni koncert
koncert
Andrea Kiš
Pijanistkinja

Najnovije

11:51, Frissítve: 16:59

Dani Debeljače

Ovog vikenda se održavaju “Dani Debeljače” u ovom južnobanatskom naselju. Članovi Mađarskog kulturno-umetničkog centra Debeljača u petak su u centru sela delili tradicionalni fontoš (važan) kolač, a potom su održali bogat kulturni program.
09:49, Frissítve: 16:09

U Beogradu kvadrat stana više od 3000 evra

Tržište nekretnina u Beogradu se naizgled stabilizuje, cene ne rastu, ali ni ne padaju. U glavnom gradu Srbije su najskuplji stanovi u centru, a najjeftiniji na periferiji. Drugačija je situacija kada su u pitanju zakupnine.

Najčitanije

Osvećenje berbe u Horgošu

Osvećena je berba u Horgošu u crkvi Snežne Gospe. Manifestacija je jedan od nastarijih i sa najvećom tradicijom od pratećih programa Berbanskih dana.