Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Plešu četvrt veka

2021.12.19
14:21
2021.12.19
17:05
Forrás
Pannon RTV
Folklorno plesno društvo „Tisa" iz Kanjiže pripremilo je svečani program povodom 25 godina postojanja. Predstavili su i tradicionalni božićni program društva.

Proslava jubileja otpočela je prigodnom izložbom fotografija na kojima je prikazano 25 godina rada Folklornog plesnog društva „Tisa".

Damjan Pozder iz Kanjiže je već više godina član udruženja. Sada je u orkestru citeraša.

„Društvo ima jaku moć povezivanja i dobra je atmosfera. Ovde učimo mnogo zanimljivih stvari i narodne običaje" kaže Damjan Pozder iz Kanjiže.

Roditeljima je trenutak velike sreće kada im deca izađu na pozornicu da bi plesali, igrali ili svirali – smatra Tunde Bata Pozder, čije su troje dece bili članovi Folklornog društva: „Kako vreme prolazi, deca sve manje vremena provode u Kanjiži, ali veći do naših života ispunilo je Folklorno plesno društvo „Tisa", to je inače kod nas bio način života. Prisustvovali smo svakoj svečanosti, tako smo organizovali rođendane, letovanja, uzimajući u obzir aktivnosti društva."

Društvo ima blizu 130 članova a u božićnom programu učestvovalo je preko 80 članova. Pre 25 godina cilj je bio da se formira jedno veliko društvo, ali vreme i iskustvo donelo je nešto drugo – kaže Agneš Tot, predsednica Folklornog društva.

„Morali smo da shvatimo da nije cilj da u Kanjiži formiramo jedno veliko društvo, mada smo mu se jako radovali, već da je naš zadatak da već od  najranijeg uzrasta, već od petogodišnjaka, zarazimo ih, naravno pod znacima navoda, da im u srce i dušu usadimo seosku kulturu" kaže Agneš Tot, predsednica Folklornog plesnog drutšva „Tisa".

Program je ostvaren uz podršku lokalne samouprave Kanjiža i Mađarskog nacionalnog saveta.

Tisa
folklor
ples
plesnagrupa
plesni klub

Najnovije

Najčitanije

Mladić i devojka poginuli na Kopaoniku

Dvoje mladih smrtno je stradalo tokom noći na Kopaoniku vozeći motorne sanke, a dva člana Gorske službe spasavanja su ih zatekla na licu mesta, bez znakova života.

Preko pet granica

Mladi iz Ade, Subotice i Gunaroša predstavljaće Vojvodinu u finalu takmičenja Karpatskog basena u kvizu „Preko pet granica“. Nadmetanje je juče održano u Senti.