Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Plešu četvrt veka

2021.12.19
14:21
2021.12.19
17:05
Forrás
Pannon RTV
Folklorno plesno društvo „Tisa" iz Kanjiže pripremilo je svečani program povodom 25 godina postojanja. Predstavili su i tradicionalni božićni program društva.

Proslava jubileja otpočela je prigodnom izložbom fotografija na kojima je prikazano 25 godina rada Folklornog plesnog društva „Tisa".

Damjan Pozder iz Kanjiže je već više godina član udruženja. Sada je u orkestru citeraša.

„Društvo ima jaku moć povezivanja i dobra je atmosfera. Ovde učimo mnogo zanimljivih stvari i narodne običaje" kaže Damjan Pozder iz Kanjiže.

Pannon RTV/Apczi Jenő

Roditeljima je trenutak velike sreće kada im deca izađu na pozornicu da bi plesali, igrali ili svirali – smatra Tunde Bata Pozder, čije su troje dece bili članovi Folklornog društva: „Kako vreme prolazi, deca sve manje vremena provode u Kanjiži, ali veći do naših života ispunilo je Folklorno plesno društvo „Tisa", to je inače kod nas bio način života. Prisustvovali smo svakoj svečanosti, tako smo organizovali rođendane, letovanja, uzimajući u obzir aktivnosti društva."

Pannon RTV/Apczi Jenő

Društvo ima blizu 130 članova a u božićnom programu učestvovalo je preko 80 članova. Pre 25 godina cilj je bio da se formira jedno veliko društvo, ali vreme i iskustvo donelo je nešto drugo – kaže Agneš Tot, predsednica Folklornog društva.

„Morali smo da shvatimo da nije cilj da u Kanjiži formiramo jedno veliko društvo, mada smo mu se jako radovali, već da je naš zadatak da već od  najranijeg uzrasta, već od petogodišnjaka, zarazimo ih, naravno pod znacima navoda, da im u srce i dušu usadimo seosku kulturu" kaže Agneš Tot, predsednica Folklornog plesnog drutšva „Tisa".

Pannon RTV/Apczi Jenő

Program je ostvaren uz podršku lokalne samouprave Kanjiža i Mađarskog nacionalnog saveta.

Tisa
folklor
ples
plesnagrupa
plesni klub

Najnovije

16:28

Istorija Srema

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva „Petefi Šandor" u Maradiku je predstavljena knjiga Ferenca Urija „Istorija Srema".

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.

Obeležava se Dan sela u Bačkim Vinogradima

Svake godine u drugoj polovini maja, od početka 1990-ih, sa manjim prekidima, se obeležava Dan sela u Bačkim Vinogradima. Svrha mu je druženje, izgradnja duha zajedništva, grupno kuvanje, bez takmičenja. Ove godine se ovčetina krčkala u koltiću.