Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Počasni gost 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga je Egipat

2019-10-21
18:18
Forrás
Pannon RTV
Ponuda ove arapske zemlje je međutim skoro neprimetna pored velikog broja srpskih izdavača, čija izdanja se tokom sajma mogu kupiti po sniženim cenama.

Na Međunarodnom beogradski sajmu knjiga se ove godine predstavlja 500 izdavača. Ponuda je veoma široka, a pored srpske književnosti pojavljuju se i najnovija izdanja svetske literature. Veliko interesovanje vlada i za prevode.

Ove godine je posebna pažnja usmerena ka Miloradu Paviću, Oskaru Daviču i Danilu Kišu, povodom godišnjice njihovog rođenja i smrti. Na tridesetu godišnjicu smrti Danila Kiša, Izdavačka kuća Arhipelag, odgovorna za brigu o njegovim delima, objavila je u novom izdanju najpoznatija i najznačajnija dela pisca.

Gojko Božović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Arhipelag: „Danilo Kiš je živa tradicija srpske i svetske literature, čak i sada trideset godina nakon njegove smrti. Ove godine smo organizovali nekoliko manifestacija, sa kojima smo želeli da skrenemo pažnju mlađe i starije generacija čitalaca o tome šta Danilo Kiš znači za savremenu kjiževnost.“

Pored Srbije, na ovogodišnjem sajmu knjiga učestvuju izdavači iz Bosne i Hercegovine, Rusije, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije. Počasni gost ovogdišnjeg sajma je Egipat.

Miloš Krstić, organizator, štand Egipta: „Egipat je za ovogodišnji sajam knjiga pripremio tri izdanja na srpskom jeziku. Jedno od tih izdanja je Kraljice Egipta. Zanimljivo je da je autor knjige aktuelni ministar zadužen za antikvitete u Egiptu, tako da su podaci pouzdani, možemo reći da dolaze iz prve ruke. Drugo izdanje je knjiga pesama, dok je naslov trećeg izdanja Srbija očima Egipta."

Beogradski međunarodni sajam knjiga svake godine prosečno poseti dvesto hiljada ljudi, što ga čini jednim od najvećih kulturnih dešavanja u zemlji. Pored predstavljanja knjiga, organizuju se i razgovari na temu aktuelne situacije i budužnosti izdavaštva.

Beograd
Međunarodni beogradski sajam knjiga
Egipat

Slične vesti

Najnovije

13:12, Frissítve: 18:08

Jezik, društvo i um

Niz konferencija o jeziku koju je 1992. godine pokrenuo odsek za hungarologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu proširio se na čitav region Karpatskog basena.
21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.