Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Počela 26. Letnja akademija pedagoga

2022.08.08
15:17
2022.08.08
15:27
Forrás
Pannon RTV
Ove godine se po 26. put organizuje Letnja akademija u Subotici, najveća međunarodna obuka za pedagoge na mađarskom jeziku u regiji, sa 120 učesnika i 28 domaćih predavača i predavača iz Mađarske.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Tema ovogodišnjeg predavanja na akademiji su mogućnosti i nove metode u obrazovanju.

Brigita Agardi je proteklih godina učestvovala na ovoj akademiji kao novinarka, a sada već sluša predavanja kao profesorica.

Brigita Agardi, profesorica, Biskupijska klasična gimnazija Paulinum: „Do sada sam bila prisutna na Letnjoj akademiji u Subotici kao spoljni promatrač i već tada sam učestvovala na mnogim zanimljivim predavanjima, naučila sam puno novih stvari, koje sam mogla da koristim kasnije u svom radu. Mislim da ćemo i ove godine pohađati mnoga zanimljiva predavanja koja ćemo moći koristiti i u praktičnom radu."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Cilj događaja je da polaznici kroz obuku steknu nova znanja, poznanstva i perspektive. Na otvaranju ovogodišnje akademije pozdravnu reč je održao dr Peter Silađi, poverenik za nacionalnu politiku Kancelarije premijera Mađarske.

„Mislim da je važno da su se učitelji ovde u Vojvodini okupili u jednu strukovnu organizaciju i da rade na tome da jedni drugima pomognu u struci, a s druge strane da radnicima ovde pružimo pomoć koja im može olakšati rad, da steknu nova strukovna znanja, da se okupe nastavnici koji ovde rade. Ovo je dobra prilika za pedagoge da se malo bolje upoznaju i da razviju sistem odnosa – čak i s matičnom državom i drugim mađarskim udruženjima pedagoga u Karpatskom basenu – od čega kasnije mogu imati koristi."

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Prema rečima Ibolje De Negri, predsednice Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke, važno je da pedagozi tokom rada steknu nova znanja koja im mogu pomoći u prilagođavanju profesiji prosvetbih radnika koja se brzo menja.

„U našem svetu koji se brzo menja i pedagozi se moraju prilagoditi vaspitno-obrazovnom radu, a za to su potrebne nove metode i novi pristupi kako bi radili učinkovito, te kako bi mogli motivisati učenike i razvijati kompetencije učenika."

Četvorodnevna akademija se odvija u četiri grupe za pedagoge u vrtićima, vaspitače, odnosno učitelje osnovnih i srednjih škola. Kako na području društvenih nauka, tako i iz oblasti prirodnih nauka, predavanja drže poznati domaći predavači i predavači iz Mađarske.

akademija
pedagog

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.