Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Počela berba jabuka na severu Bačke

2019-09-09
19:13
2019-09-09
19:20
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednici uglavnom sakupljaju jabuke otpale sa stabala koje se, za razliku od prošle godine, mogu prodati po relativno dobroj ceni.

Problem predstavlja nedostatak radne snage, čak i za satnicu od 250-300 dinara teško je naći berače jabuka. Inače, uzgajivači jabuka očekuju umerene prinose u pogledu kvaliteta i količine.

Ovogodišnji rod jabuke je dobar, ali je mnogo jabuka koje je pogodio led, i koje proizvođači mogu prodati samo u industrijsku preradu. Inače, cena industrijske jabuke je dvostruka u odnosu na prošlu godinu, kada su za njih plaćali 4 dinara a sad 8. Proizvođači očekuju da će cena opalih jabuka dostići i 15 dinara po kilogramu. Na tone jabuka se nosi u hladnjače u Hajdukovu.

Lajoš Nađ Farkaš, voćar iz Hajdukova tvrdi da za vagon jabuke može dobiti 80 hiljada dinara, od toga 40 hiljada ode na radnike i gorivo, ali i onda mu ostane nešto koristi. Međutim, nedostatak radne snage godinama unazad se ponavlja, iako se nudi satnica od 250-300 dinara: “Nema radnika, ne možeš ih naći. Neće niko da radi.

Berba jabuka na pesku zvanično je počela, rekao je direktor hladnjače i proizvođač jabuka Šandor Abraham. “Trenutno se jabuke beru sa manjih stabala. Većina jabuka je zrela, tako da će mesec dana trajati intenzivna berba jabuka. Industrijska jabuka je već pokupljena, njih vidite iza nas, cena je osrednja.”

Rod konzumne jabuke varira od jednog voćnjaka do drugog. U nekim delovima Hajdukova rod je jako lep, u drugima je manje rodilo nego lane a i led je potukao vočnjake. Hladnjača u Hajdukovu je kapaciteta 17 vagona i brzo se napuni. Uzgajivači jabuka se i ove godine uzdaju u rusko tržište i minimalnu cenu od 40 dinara po kilogramu za prvoklasnu jabuku.

U voćnjaku Đerđa Tota još uvek se skupljaju otpale jabuke ali su spremni i za berbu sa drveća: “Već sutra počinjemo sa branjem lepih, šarenih. Beremo iz tri puta. Posle prve berbe sačekamo nedelju dana, da dobiju lepu boju pa tek onda beremo.”

Sabolč Galgoci ima pet hektara pod jabukama u pesku Bačkih Vinograda. Zbog intenzivnog zalivanja, jedva da ima jabuke za rakiju. Berbu jabuka planira za sledeću nedelju i kaže da je rod sasvim prihvatljiv. Prema njegovim rečima, ovogodišnja berba malo kasni i zabrinut je zbog prodaje, jer je u ovom periodu prošle godine već uspeo da proda jabuku sorte gala, mucu i zlatni delišes.

Severna Bačka
jabuka
berba

Slične vesti

Najnovije

20:19

Fudbalsko ludilo u Mužlji

U Fudbalskom klubu "Lehel" u ovom banatskom selu, treninzi sa najmlađima počeli su pre pola godine, a broj dece koja igraju fudbal se već popeo na sto. Među njima je i dosta devojčica.

Najčitanije

Prelo – u Bajši oživeli stare običaje

U Bajši su prikazani običaji zimskih poseta. Manifestacija pod nazivom Prelo, održana je u ovom bačkom selu po petnaesti put. Prelo oživljava stare običaje u selu.

Požar na Kvantaškoj pijaci

Na osnovu informacija kojima raspolažemo, rano posle podne zapalilo se smeće na prostoru Kvantaške pijace u Subotici.

Nastavlja se prolećno vreme

Padavine se na našem prostoru očekuju tek u prvoj polovini sledeće nedelje, navodi se u prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.