Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počela isplata drugog dela premijе za mleko

2022.11.25
12:50
2022.11.25
16:12
Forrás
Panon RTV
Poljoprivrednici su čekali više od šest meseci na isplatu premija u iznosu od 15 dinara po litru mleka. Osim niskih otkupnih cena veliki problem, prema rečima proizvođača, predstavlja i kašnjenje u isplatama premija i drugih subvencija.

Dok je litar mleka u prodavnicama skuplji od 150 dinara, za to vreme proizvođačima mleka otkupljivači ne daju ni 50 dinara po litru mleka. Proizvođači su ove godine iza sebe imali sušnu godinu, a cene stočne hrane su rekordno visoke. Poljoprivrednici imaju mnogo neprospavanih noći, uprkos tome što su dobili državnu subvenciju u iznosu od hiljadu dinara po hektaru i što su mogli da zatraže subvenciju u vidu 240 kilograma kukuruza po kravi.

Ferenc Šandor, poljoprivredni proizvođač iz Adorjana, kaže, još jedna ovakva godina, i on će biti prisiljen da smanji broj stoke. “Ni prošla godina nije bila godina velikih prinosa, ali je ova godina posebno obeležena niskim prinosima. Dakle, to se odnosi na kukuruz, detelinu i seno. Takođe, klipovi su mnogo manji nego prethodne godine. Ovde će biti problema, do proleća ćemo se nekako izvući.”

Pixabay/Pezibear

Ministarstvo poljoprivrede već decenijama daje posebne naknade proizvođačima mleka koji mlekarama isporuče kvalitetno mleko u količini ne manjoj od 3000 litara mesečno. Ali, poslednjih godina je bilo problema u isplati ovih premija, sada se čekalo više od šest meseci na isplatu. Kako kažu proizvođači, koliko god da je mali iznos za isplatu, bilo bi dobro da je redovan.

Tibor Balaž, poljoprivredni proizvođač, Vojvoda Zimonjić: „Jako su nas napatili, jer smo sad trebali da kupimo stočnu hranu, još dok je možda jeftinija, pod navodnicima, jer će cena uvek samo poskupljivati. Ali dobili smo premiju posle dužeg vremena čekanja, sada je visina premije 15 dinara po litri mleka."

Osim niskih otkupnih cena, problem proizvođačima stvara i isplata premija, jer isplata kasni i po nekoliko meseci.

isplata
premija
mleko

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.

Najčitanije