Ugrás a tartalomra

Počela sezona sremuša na pijaci

2023.03.18
13:58
2023.03.18
17:17
Forrás
Pannon RTV
Tezge na Mlečnoj pijaci u Subotici su prepune svežeg sezonskog povrća.

Veliki je izbor proizvoda koji su puni i bogati vitaminima, isto tako se može pronaći i sva vrsta sezonskog povrća koje raste u ovo doba.

Zelene salate, žarkocrveni svežnjevi rotkvica, mirisni mladi luk i sremuš - to su proizvodi koje sa dolaskom proleća najviše traže na Mlečnoj pijaci u Subotici.

Ištvan Valković, prodavac: "Sada se najviše prodaje zelena salata, mladi luk, rotkvice. Sezonsko povrće kupuju najviše. Sve ima prošlogodišnje cene. Rotkvice su 70 dinara, salata je 60 dinara, a mladi luk je 50 dinara.”

Osim toga, možete pronaći i veliki izbor krastavaca čija je cena 300 dinara po kilogramu, spanaća za 250 dinara, a peršuna za 200 dinara.

Zora Antić, prodavačica: "Paprika je 450 dinara, šargarepa je 80 dinara, peršun 200 dinara po kilogramu, sremuš je 150 dinara, a paradajz 400 dinara po kilogramu."

Većina ljudi kupuje potrebno povrće u većim količinama, čak i po džakovima, jer se tako više isplati.

Antal Katona: „Ja uglavnom kupujem povrće, šargarepu i paštrnjak za dobar pasulj. U jesen obično kupujem više krompira. Kupujem i luk u džačiću pa mi je jeftinije. Čujem i da je poskupelo, polako sustiže cenu mesa”.

Trenutno je jedan od najvećih problema prodavaca povrća što ne mogu da budu konkurentni ponudi u velikim marketima. To rezultuje većom ponudom na pijacama koja nije praćena adekvatnom potražnom.

Slavica Vornjak, prodavačica: „Mogli bi sve da priuštimo da narod ima kupovnu moć. To je problem. Najviše se prodaju rotkvice i mladi luk, ali i paprika se traži. Ne može se reći da kupcima nije skupo i to im ne odgovara, iako je to sve uvozna roba. Tako je uvek bilo, pre pet šest godina je tako bilo.”

Na Mlečnoj pijaci u Subotici već vlada uskršnja atmosfera. Već se mogu kupiti cice i uskršnji ukrasi, a uskoro će u centru pažnje biti šunka i jaja.

sremuš
pijaca
Subotica

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.