Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Počela sezona sremuša na pijaci

2023.03.18
13:58
2023.03.18
17:17
Forrás
Pannon RTV
Tezge na Mlečnoj pijaci u Subotici su prepune svežeg sezonskog povrća.

Veliki je izbor proizvoda koji su puni i bogati vitaminima, isto tako se može pronaći i sva vrsta sezonskog povrća koje raste u ovo doba.

Zelene salate, žarkocrveni svežnjevi rotkvica, mirisni mladi luk i sremuš - to su proizvodi koje sa dolaskom proleća najviše traže na Mlečnoj pijaci u Subotici.

Ištvan Valković, prodavac: "Sada se najviše prodaje zelena salata, mladi luk, rotkvice. Sezonsko povrće kupuju najviše. Sve ima prošlogodišnje cene. Rotkvice su 70 dinara, salata je 60 dinara, a mladi luk je 50 dinara.”

Osim toga, možete pronaći i veliki izbor krastavaca čija je cena 300 dinara po kilogramu, spanaća za 250 dinara, a peršuna za 200 dinara.

Zora Antić, prodavačica: "Paprika je 450 dinara, šargarepa je 80 dinara, peršun 200 dinara po kilogramu, sremuš je 150 dinara, a paradajz 400 dinara po kilogramu."

Većina ljudi kupuje potrebno povrće u većim količinama, čak i po džakovima, jer se tako više isplati.

Antal Katona: „Ja uglavnom kupujem povrće, šargarepu i paštrnjak za dobar pasulj. U jesen obično kupujem više krompira. Kupujem i luk u džačiću pa mi je jeftinije. Čujem i da je poskupelo, polako sustiže cenu mesa”.

Trenutno je jedan od najvećih problema prodavaca povrća što ne mogu da budu konkurentni ponudi u velikim marketima. To rezultuje većom ponudom na pijacama koja nije praćena adekvatnom potražnom.

Slavica Vornjak, prodavačica: „Mogli bi sve da priuštimo da narod ima kupovnu moć. To je problem. Najviše se prodaju rotkvice i mladi luk, ali i paprika se traži. Ne može se reći da kupcima nije skupo i to im ne odgovara, iako je to sve uvozna roba. Tako je uvek bilo, pre pet šest godina je tako bilo.”

Na Mlečnoj pijaci u Subotici već vlada uskršnja atmosfera. Već se mogu kupiti cice i uskršnji ukrasi, a uskoro će u centru pažnje biti šunka i jaja.

sremuš
pijaca
Subotica

Najnovije

13:20

Mirno na severu KiM

Na severu Kosova Metohije noć je protekla mirno. Snage Kfora bile su oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, u prostorijama opštine pripadnici tzv. kosovske policije, a građani su se uglavnom razišli.
16:47, Frissítve: 17:04

Slavni fudbalski timovi stižu u Bačku Topolu

TSC je dospeo u kvalifikacije Lige šampiona i sa tim je bačkotopolski tim ostvario istorijski uspeh u karijeri. U poslednjem kolu Superlige protiv Vojvodine je igrao 1:1 i sa nerešenim rezultatom osigurao drugo mesto u šampionatu Srbije.

Najčitanije

Turistički letovi balonima

Projekat Srpska Kapadokija ima izuzetan turistički značaj ne samo za lokalnu samoupravu Inđije već i za Srbiju i ceo region, kažu nadležni.