Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Počela žetva ječma

2019-06-17
21:51
2019-06-17
21:57
Forrás
Pannon RTV
Otkupljivači za sada plaćaju 16 dinara po kilogramu, ukoliko vlažnost zrna ne prelazi 14 odsto.

U ataru Šupljaka prošlog vikenda počela je žetva ječma na manjim parcelama. Probleme zadaje vlažnost zrna, koja se na mnogim mestima kreće između 19 i 21 odsto. Otkupljivači ne žele da kupe zrno koje sadrži preko 16 odsto vlage, a ukoliko je vlaga do 14 odsto plaćaju zagarantovanih 16 dinara. U slučaju vlage od 15 odsto, cenu umanjuju za jedan, a u slučaju 16 odsto vlage za još jedan procenat.

Za sada samo mali deo ječma uskladišten je u silosima u Šupljaku. Tibor Aladič, otkupljivač u lokalnom mlinu kontroliše količinu vlage u uzorcima. Na većini parcela prisustvo vlage je iznad dozvoljenih vrednosti, pokazuje našoj ekipi rezultate merenja. Doneli su i takav požnjeveni ječam gde sadržaj vlage nije bio ni 13 odsto, i bila je odličnog kvaliteta. Proizvođače upućuje na strpljenje. Tibor Aladič dodaje: situacija će po svemu sudeći biti slična prošlogodišnjoj, da će se produžiti žetva ječma, a da će žetva pšenice ranije otpočeti, te će se poslovi stopiti.

Deo ječma je propupeo, odnosno na mnogo mesta je ponovo ozeleneo, to odlaže žetvu jer treba sačekati i da ovi delovi sazreju – objašnjava Janoš Rafai, proizvođač sa Palića. Dodaje: u protivnom ostaće velika vlažnost zrna. Proizvođač kaže da ukoliko ne bude većih padavina, i u tom slučaju tek za dve sedmice moći će da otpočne žetvu ječma.

Istovremeno, u severnoj Bačkoj ima takvih parcela ječma na kojima je žitarica već sazrela. Do jedne otkupne stanice u Subotici, već dolaze proizvođači da predaju rod. Prema rečima rukovodioca firme nema potrebe da se čeka sa žetvom.

„Veći deo proizvođača već je počeo da žanje ječam. Kvalitet ječma je za sada dosta dobar, što se tiče vlage koja je prisutna između 12 i 13 odsto" kaže Zlatko Vojnić, otkupljivač, Subotica.

Zbog kiša koje su najavljene za narednih nekoliko dana, dobro bi bilo da poljoprivrednici požure sa žetvom, savetuje ovaj stručnjak. 

žetva
ječam

Slične vesti

Najnovije

09:20, Frissítve: 19:10

Koliko je zdrava bebi hrana?

U hrani za bebe sadržaj šećera je previsok – oglasila se Svetska zdravstvena organizacija. SZO je zbog toga ne preporučuje bebama mlađim od šest meseci.

Najčitanije

Devojka iz Horgoša je lepotica štranda

Po oceni žirija Noemi Sabo ponela je krunu Mis štranda dnevnog lista „Mađar so". Ona će predstavljati Vojvodinu na izboru za najlepšu Mađaricu na svetu.

Deponija kod Bikova reciklira sav otpad

Subotica je danas bila domaćin kampanje “EU zeleni dan”. Tim povodom je delegacija EU sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije obišla Regionalnu deponiju kod Bikova.