Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Počeli prijemni ispiti na fakultetima

2019.06.27
16:41
2019.06.27
19:42
Forrás
Pannon RTV
Na Učiteljskom fakultetu u Subotici budući studenti su već odmeravali znanje iz tri predmeta.

Pred početak testa sposobnosti ispred zgrade fakulteta okupljali su se  budući brucoši.  U četvrtak pre podne trebali su da pokažu svoje govorne, muzičke i fiskulturne sposobnosti. Leontina Sokola iz Čantavira želi da bude učiteljica: „Pokušala sam da iščitam testove iz prethodnih godina, i iz toga sam crpela, da shvatim o čemu se radi. Videćemo da li će to biti dovoljno."

Rebeka Bartuš iz Totovog Sela takođe se sprema za poziv pedagoga: „Jako volim decu, i ovo mi je san iz detinjstva."

Zamenica dekana za oblast obrazovanja kaže da se prijavio manji broj kandidata nego što je slobodnih mesta, ali se uzdaju da će u septembarskom upisnom roku popuniti i preostala slobodna mesta.

„Do sada se u ovom roku, koji je trajao 24, 25. i 26 juna, prijavio 31 student. Nismo uspeli da popunimo sva mesta, jer primamo 55 studenata na učiteljski i vaspitački smer. Ostalo nam je slobodnih mesta" kaže Valerija Pinter Krekić, zamenica dekana za oblast obrazovanja, Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dok su se odvijali testovi sposobnosti, fakultet je posetio  Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, koji je sa formiranom radnom grupom razgovarao o regulisanju samostalnog pravnog statusa.

„Ovo je važan dan. Ne zbog toga što sam mogu biti među prijateljima, mada je i to dovoljan razlog, ali pre svega zbog toga što smo i formalno otpočeli razgovore. Verujem da će biti uspešno regulisanje pravnog statusa Učiteljskog fakulteta zajedno sa drugima pri novosadskom Univerzitetu" rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Asistent Sabolč Halaši kaže da se sada vidi ostvarivanje dugogodišnjeg rada. Nada se da će još ove godine uspeti da urede samostalni pravni status fakulteta.

„Ovo nije novina. To je rezultat dugotrajne, zamorne, disciplinovane rasprave. Sada možemo hrabro da izjavimo da su ove rasprave bile uspešne" kaže Sabolč Halaši, pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje.

U narednim koracima, fakultet će rektoratu novosadskog Univerziteta uputiti dokument u kojem potvrđuje da je ispunio uslove za dobijanje samostalnog pravnog statusa.

fakultet
prijemni ispit
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Subotica
Sabolč Halaši
Zoran Milošević

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.