Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Počeli prijemni ispiti na fakultetima

2019.06.27
16:41
2019.06.27
19:42
Forrás
Pannon RTV
Na Učiteljskom fakultetu u Subotici budući studenti su već odmeravali znanje iz tri predmeta.

Pred početak testa sposobnosti ispred zgrade fakulteta okupljali su se  budući brucoši.  U četvrtak pre podne trebali su da pokažu svoje govorne, muzičke i fiskulturne sposobnosti. Leontina Sokola iz Čantavira želi da bude učiteljica: „Pokušala sam da iščitam testove iz prethodnih godina, i iz toga sam crpela, da shvatim o čemu se radi. Videćemo da li će to biti dovoljno."

Rebeka Bartuš iz Totovog Sela takođe se sprema za poziv pedagoga: „Jako volim decu, i ovo mi je san iz detinjstva."

Zamenica dekana za oblast obrazovanja kaže da se prijavio manji broj kandidata nego što je slobodnih mesta, ali se uzdaju da će u septembarskom upisnom roku popuniti i preostala slobodna mesta.

„Do sada se u ovom roku, koji je trajao 24, 25. i 26 juna, prijavio 31 student. Nismo uspeli da popunimo sva mesta, jer primamo 55 studenata na učiteljski i vaspitački smer. Ostalo nam je slobodnih mesta" kaže Valerija Pinter Krekić, zamenica dekana za oblast obrazovanja, Učiteljski fakultet na mađarskom jeziku.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Dok su se odvijali testovi sposobnosti, fakultet je posetio  Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, koji je sa formiranom radnom grupom razgovarao o regulisanju samostalnog pravnog statusa.

„Ovo je važan dan. Ne zbog toga što sam mogu biti među prijateljima, mada je i to dovoljan razlog, ali pre svega zbog toga što smo i formalno otpočeli razgovore. Verujem da će biti uspešno regulisanje pravnog statusa Učiteljskog fakulteta zajedno sa drugima pri novosadskom Univerzitetu" rekao je Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Asistent Sabolč Halaši kaže da se sada vidi ostvarivanje dugogodišnjeg rada. Nada se da će još ove godine uspeti da urede samostalni pravni status fakulteta.

„Ovo nije novina. To je rezultat dugotrajne, zamorne, disciplinovane rasprave. Sada možemo hrabro da izjavimo da su ove rasprave bile uspešne" kaže Sabolč Halaši, pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje.

U narednim koracima, fakultet će rektoratu novosadskog Univerziteta uputiti dokument u kojem potvrđuje da je ispunio uslove za dobijanje samostalnog pravnog statusa.

fakultet
prijemni ispit
Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku
Subotica
Sabolč Halaši
Zoran Milošević

Slične vesti

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.