Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Počeli su intenzivni kursevi srpskog jezika

2020.07.06
13:40
2020.07.06
15:58
Forrás
Pannon RTV
Tronedeljna obuka će biti organizovana u 149 vojvođanskih mesta, za ukupno 149 srednjoškolaca.

Počeli su intenzivni kursevi srpskog jezika za srednjoškolce koji završavaju treći razred, u okviru programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta.

U osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži, intenzivni kurs srpskog jezika u organizaciji MNS-a, započelo je devet srednjoškolaca. Kristijan Bičkei smatra da je veoma važno naučiti srpski jezik. „Do sada smo imali samo jedan čas, ali smo na tom času popunjavali jedan kontrolni test na osnovu kojeg mogu da procene koliko je naše dosadašnje znanje, i na osnovu toga će nam podeliti udžbenike."

Tokom obuke, nastavnici pre svega fokus stavljaju na poboljšanje komunikacionih sposobnosti učenika. Slavica Tatić, nastavnica, Osnovna škola „Aranj Janoš", Trešnjevac: „Cilj tronedeljnog kursa je da deca funkcionalno nauče jezik, tako da ovde sada naglasak neće biti na suvoj gramatici, već na konverzaciji i produktivnoj upotrebi jezika. Naš cilj je da proširimo njihov fond reči, odnosno da obogatimo postojeći vokabular, kako bi mogli produktivno da koriste jezik, a takođe želimo da smanjimo i greške koje prave prilikom upotrebe srpskog jezika."

Osnovni cilj Mađarskog nacionalnog saveta, sa organizacijom ovog kursa srpskog jezika jeste da se ubuduće što više srednjoškolaca odluči da nastavi svoje školovanje u Srbiji. Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a: „Kurs se sastoji iz dva dela, prvi deo su predavanja u učionicama, to su zapravo prve dve nedelje kursa, dok će drugi deo biti u formi kampa, koji ćemo organizovati u Novom Sadu. Ovaj kurs je, kao i prethodnih godina, besplatan za đake i podrazumeva osamdeset časova."

Paralelno sa Kanjižom, kursevi srpskog jezika održavaju se i u Subotici, Senti, Adi, Temerinu, Bečeju, Čantaviru, Mihajlovu i Bačkoj Topoli, pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mera.

kurs srpskog
srpski jezik

Slične vesti

Najnovije

12:20, Frissítve: 16:19

Deca na Putu Krsta

U Subotici je u nedelju popodne održano sećanje na stradanje i raspeće Isusa Hrista. Četrnaest stanki na Putu Krsta ovoga puta su prošla deca.

Najčitanije

Mladić i devojka poginuli na Kopaoniku

Dvoje mladih smrtno je stradalo tokom noći na Kopaoniku vozeći motorne sanke, a dva člana Gorske službe spasavanja su ih zatekla na licu mesta, bez znakova života.