Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Počeli su intenzivni kursevi srpskog jezika

2020.07.06
13:40
2020.07.06
15:58
Forrás
Pannon RTV
Tronedeljna obuka će biti organizovana u 149 vojvođanskih mesta, za ukupno 149 srednjoškolaca.

Počeli su intenzivni kursevi srpskog jezika za srednjoškolce koji završavaju treći razred, u okviru programa stipendiranja Mađarskog nacionalnog saveta.

U osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži, intenzivni kurs srpskog jezika u organizaciji MNS-a, započelo je devet srednjoškolaca. Kristijan Bičkei smatra da je veoma važno naučiti srpski jezik. „Do sada smo imali samo jedan čas, ali smo na tom času popunjavali jedan kontrolni test na osnovu kojeg mogu da procene koliko je naše dosadašnje znanje, i na osnovu toga će nam podeliti udžbenike."

Pannon RTV/Molnár Ádám - illusztráció

Tokom obuke, nastavnici pre svega fokus stavljaju na poboljšanje komunikacionih sposobnosti učenika. Slavica Tatić, nastavnica, Osnovna škola „Aranj Janoš", Trešnjevac: „Cilj tronedeljnog kursa je da deca funkcionalno nauče jezik, tako da ovde sada naglasak neće biti na suvoj gramatici, već na konverzaciji i produktivnoj upotrebi jezika. Naš cilj je da proširimo njihov fond reči, odnosno da obogatimo postojeći vokabular, kako bi mogli produktivno da koriste jezik, a takođe želimo da smanjimo i greške koje prave prilikom upotrebe srpskog jezika."

Pannon RTV/Molnár Ádám

Osnovni cilj Mađarskog nacionalnog saveta, sa organizacijom ovog kursa srpskog jezika jeste da se ubuduće što više srednjoškolaca odluči da nastavi svoje školovanje u Srbiji. Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS-a: „Kurs se sastoji iz dva dela, prvi deo su predavanja u učionicama, to su zapravo prve dve nedelje kursa, dok će drugi deo biti u formi kampa, koji ćemo organizovati u Novom Sadu. Ovaj kurs je, kao i prethodnih godina, besplatan za đake i podrazumeva osamdeset časova."

Paralelno sa Kanjižom, kursevi srpskog jezika održavaju se i u Subotici, Senti, Adi, Temerinu, Bečeju, Čantaviru, Mihajlovu i Bačkoj Topoli, pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mera.

kurs srpskog
srpski jezik

Najnovije

13:02

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.