Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Počelo je drugo polugodište u osnovnim školama u Vojvodini

2022.01.17
17:18
Forrás
Pannon RTV
Krizni štab je odlučio da se nastava u osnovnim školama za sada odvija u učionicama na časovima od 45 minuta. U srednjim školama je pre nedelju dana počela onlajn nastava, od danas rade kombinovano.

Osnovna škola „Sečenji Ištvan" puna je dečijeg žagora. Učenici kažu da je mnogo bolje ako mogu neposredno da se sretnu sa nastavnicima jer tako bolje mogu da objasne nastavno gradivo nego tokom onlajn nastave.

Lila Marton učenica osnovne škole „Sečenji Ištvan" kaže: „Radujem se da je počela nastava u učionici, ipak je mnogo lakše nego kući sedeti za kompjuterom. Ovako se sretnem i sa drugarima, i lakše je razumeti gradivo."

„Raduje me što sam se ponovo srela sa mojom učiteljicom i sa mojim drugarima jer kod kuće je bilo malo dosadno" kaže Tifani Pijuković, učenica osnovne škole „Sečenji Mihalj"

Pannon RTV/Raffai Csaba

Neposredno prisustvo učitelja, odnosno nastavnika je važno u obrazovanju, posebno u nižim razredima, naglašava Lenke Kobrehel, učiteljica. Kaže, svima je laknulo jer onlajn nastava uprkos svih naporima ne donosi onakav rezultat kao neposredna nastava. „Roditelji su jako lepo sarađivali, međusobno se pomagali, radili sa decom, ali na kraju se pokazalo da je i za njih to bilo veliko opterećenje, a kada su deca došla u školu i testirali smo ih i  pokazalo se da  deca nisu tako naučila gradivo."

Prošle sedmice i učenici, nastavnici i roditelji jednako su strepeli da li će biti nastave u učionici, kaže Vesna Vajs, direktorica osnovne škole „Sečenji Mihalj". Dodaje da je dobro što će i učenici nižih i viših imati neposrednu nastavu. „Koristimo i „gugl" učionicu za dodatne zadatke, i za svaki slučaj, da ne zaboravimo kako ih treba koristiti. Ukoliko dođe trenutak da ih treba koristiti, u onlajn ili kombinovanoj nastavi, da onda budemo pripremljeni i za to."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Za sada je zaštitna maska u školi obavezna za sve, a vodi se računa i o stalnoj dezinfekciji.

Nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji – izjavio je Branko Ružić, ministar obrazovanja za RTV Srbije. Kako je rekao u Beogradu i južno od glavnog grada nastava će za osnovne i srednjoškolce početi 24. januara, i nema razloga za odlaganje nastave. Po kom modelu će učenici krenuti u školu, odlučivaće se u sredu.

„Nema razloga za odlaganja. Eventualno samo  onda ukoliko se epidemiološka situacija tako razvije da ne daj bože, dođe do većeg spajanja virusa korona i virusa sezonskog gripa i svega onoga o čemu su najreferentniji da govore predstavnici zdravstvenog dela Kriznog štaba. Mi smo sa njima neprestano u komunikaciji i ukoliko dođe do ovih rizika, onda je moguće da model nastave prilagodimo ali ne mislim da će biti prostora za bilo kakvo odlaganje."

polugodište
Vojvodina
osnovna škola

Najnovije

Najčitanije

Neopravdano visoka cena ogrevnog drveta i peleta

U Srbiji su cene ogrevnog drveta i peleta neopravdano visoke, i prodavci moraju da prestanu sa podizanjem cena - rekao je Igor Braunović, vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijašume".

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.

Velika poseta vašaru u Kanjiži

Ove godine, izuzetno je u subotu održan prvi prodajni vašar stoke i zanatskih proizvoda. Izbor je bio velik, kao i interesovanje.