Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počeo 12. Nacionalni galop u Budimpešti

2019-10-19
22:35
2019-10-19
22:41
Forrás
RTV Pannon
Na današnjim predtrkama branilac titule Arnold Nađ je pobedio, što znači da će vojvođanski jahač iz Temerina i njegov konj Fantazija sigurno biti na sutrašnjem polufinalu.

Četiri vojvođanska konjanika se plasiralo u polufinale 12. Nacionalnog galopa. Pored njih, jahač takođe iz Vojvodine, ali predstavnik mađarskog Đomroa je pobednik predtrka. Manifestaciji koja je danas počela, prisustvovalo je više hiljada posetilaca. Nacionalni galop je svake godine posvećen jednom istaknutom konjaniku iz mađarske istorije. Ove godine takmičari poštu daju mučeniku borbe za nezavisnost 1848-49 Lajošu Kazinciju.

12. Nacionalni galop u Budimpešti počeo je paradom, polaganjem venaca i polaganjem zakletve svih prestavnika naselja koje učestvuju u Nacionalnom galopu. Na Trgu heroja 72 konjanika iz Mađarske i inostranstva dali su zakletvu. Zahvaljujući 12-godišnjem Nacionalnom galopu, izrazi o konjima, jahačima, lovačkim trkama, husarima i čuvarima tradicije ponovo su uvedeni u svakodnevni govor i više nisu strani za našu decu – rekao je u pozdravnom govoru Tibor Sekelj, glavni kapiten galopa.

Takmičenje je počelo odmah nakon svečanog otvaranja. Prvo su mali husari upregli konje. Vojvođanka Evelin Hofman predstavljala je Temerin. U cilj je stigla peta, tako da ne ide dalje u polufinale.

Nakon toga su konjanici Nacionalnog galopa bili u sedlu. Jahač mađarskog Đomroa, Denis Balint iz Subotice pobedio je u drugom kolu kvalifikacije i izborio se za nedeljno polufinale. Takmičar Tamaš Soke iz Adorjana plasirao se na četvrto mesto i time je završio takmičenje. Takmičarka Noemi Cekuš iz Feketića završila je na petom mestu u svojoj kvalifikaciji, a prošlogodišnji pobednik Nacionalnog galopa, predstavnik Temerina Arnold Nađ je i ove godine u formi i prvi je stigao do cilja: “Bilo je teško, trka je bila brza ali smo se trudili da pobedimo i hvala Bogu uspeli smo.” Arnold međutim kaže da je teren iz godine u godinu sve teži, veliki je pritisak zbog odbrane titule, ali on i njegov konj su spremni: “Spremni smo jer ipak moramo da pobedimo. Moramo da budemo u finalu.”

Ako Arnold Nađ opet pobedi na Nacionalnom  galopu, to bi bio šlag na torti – rekao je Tivadar Bunford. Međutim, jedan od organizatora Vojvođanskog Galopa dodao je da je činjenica da ove godine u Nacionalnom galopu učestvuje 9 vojvođanskih jahača, jeste razlog za zadovoljstvo. “Dotakli smo nešto. Pre osam godina počeli smo nešto raditi u Vojvodini, što smatram da ide u dobrom pravcu i na šta možemo biti ponosni ovde na Trgu heroja. To je vrlo dobar osećaj” ponosan je predsednik Fondacije za razvoj Vojvodine “Mreža” Tivadar Bunford.

U ostalim kvalifikacionim trkama prvi je stigao u cilj Arpad Cekuš, konjanik iz Bačke Topole, u drugoj trci pobedio je Alen Erdeg, takmičar iz Trešnjevca a na drugo mesto se plasirao subotički jahač i pobednik Vojvođanskog galopa Sabolč Guljaš. Tako da će biti za koga da se navija u polufinalu, a nadamo se i u finalu.

Nacionalni galop je svake godine posvećen jednom istaknutom konjaniku iz mađarske istorije. Ove godine takmičari poštu daju  mučeniku borbe za nezavisnost 1848-49 Lajošu Kazinciju. 29-godišnji sin Ferenca Kazincija učestvovao je u bitki kod Pakozda. Mladi honved je pogubljen 25. oktobra 1849. u Aradu, a istorija ga pamti kao 15. Aradskog mučenika.

U popodnevnim satima održane su predtrke i trke zapregama. Uveče na trkačkoj stazi je izvedena specijalna konjička trka iz Hortobađa. U nedelju slede ostale trke, polufinala kao i finale međunarodnih trka i Nacionalnog galopa.

Budimpešta
Mađarska
Nacionalni galop
Vojvodina
Arnold Nađ
Temerin

Slične vesti

Najnovije

21:14

Kako hraniti ptice u prirodi

Približavaju se zimski dani, i to je vreme kada je potrebno hraniti ptice. Nije svejedno šta se stavlja u hranilice, jer od neodgovarajuće dohrane možemo i da naštetimo pticama.

Najčitanije

Teška nesreća u Senti

Muškarac od 70 godina, poginuo je danas pre podne u Senti nakon što je pao sa električnog bicikla, piše list „Mađar so".

Frižider za 4 miliona?

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu, uz značajne popuste očekuje posetioce sve do nedelje. Pored robe iz serijske proizvodnje zainteresovani mogu da kupe i neke jedinstvene delove nameštaja.

Gužve na granicama

Oni koji u Mađarsku žele da uđu na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu treba da računaju na višesatno čekanje.

Heni Der uskoro u Temerinu

Od Čantavira do užurbanosti Budimpešte. Razgovor sa Heni Der, o njenim profesionalnim i privatnim životnim planovima, vodila je Gabriela Vadleve u Budimpešti.

Komemoracija u Beogradu

U zasebnoj parceli Novog groblja u Beogradu, kod spomenika vojnicima Austro-Ugarske monarhije u utorak održan komemorativni skup.