Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Počeo 15. ultramaraton na Paliću

2021.06.05
16:34
2021.06.05
17:18
Forrás
Pannon RTV
Takmičari odmeravaju snagu u više disciplina i to na maratonskim trkama od 6, 12 i 24 časa, kao i stazama dužine 50 i 100 kilometara. Međunarodno takmičenje, ujedno i državno prvenstvo je otvorio dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice.

Manifestaciju je ponovno organizovao Ultramaratonski klub "Paligo Palus" na obali jezera Palić.

Ove godine najmlađa takmičarka je Lara Kadar, stara samo deset godina, ona brani boje Ultramaratonskog kluba "Paligo Palus" na Paliću. Takođe učestvuje u šestočasovnoj pojedinačnoj trci i u šestočasovnoj štafeti.

"Najveća dužina koju sam do sada pretrčala je 21 kilometar, bez prestanka.

- A ti si trčala bez pauze? Koliko je bilo vreme za koje si pretrčala ovu dužinu?

- Da, bez prestanka. Pa, za otprilike dva sata."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Valentina Nejković iz Niša je višestruka državna prvakinja u 24-časovnom maratonu.

"Moj lični rekord je 197 kilometara, što je ujedno i najbolji ženski nacionalni rezultat. Iskreno, želim pretrčati više od 200 kilometara, ali videćemo. "

Janoš Zahoran (61) iz Mađarske svake godine se vraća na ovo takmičenje na Paliću. Već je nekoliko puta pobedio u trci od 24 časa.

"Najbolja je bila trka dužine 221 kilometar, sa tom dužinom sam pobedio, sada više nemam takvih ciljeva, ako pretrčim 200 kilometara, biće dobro."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Ove godine prijavili su se takmičari iz osam zemalja. Iz Rumunije, Češke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske i Srbije, rekla je Elvira Janoši, predsednica Ultramaratonskog kluba "Paligo Palus" na Paliću.

„Očekujemo dobre rezultate, a nekoliko njih je najavilo da žele da postave, novi pojedinačni rekord i novi nacionalni rekord. Svako ko istrči prolazno vreme za plasman na Svetsko prvenstvo imaće pravo da učestvuje na Svetskom prvenstvu ako se ono održi."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

15. Međunarodni ultramaraton na Paliću otvorio je dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice. Rekao je da će staza za trčanje trke biti održana na maršuti dugoj 530 metara oko parka Palić, u prekrasnom ambijentu, što će za takmičare biti poseban doživljaj.

"Juče smo svečano otkrili spomenik Karolju Birou, gde je rečeno da je on zaslužan za izgradnju ne samo Gradske kuće, već i za gradnju Velike terase, Vodotornja i Muzičkog paviljona. Pored svih ovih objekata, osim Vodotornja, će takmirači da trče trku."

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Danas tačno u podne je startovao 15. palićki ultramaraton ispred Velike terase. Takmičari su krenuli sa cilja u 24-časovnoj, 6-časovnoj pojedinačnoj trci i 6-časovnoj štafeti.

Učesnici 12-časovnog maratona i trke dužine od 100 kilometara startaju u ponoć, a takmičari trke na dužinu od 50 kilometara startaju u nedelju ujutro u 6 sati. Objava rezultata i svečana dodela nagrada biće u nedelju u 14 časova.

dr Balint Pastor
ultramaraton

Najnovije

14:36, Frissítve: 19:06

Referendum u Srbiji

U Subotici je jutros u 7 časova otvoreno svih 102 biračkih mesta, nadležni kažu da do sada nije bilo neregularnosti. Prema podacima Gradske izborne komisije u Subotici pravo glasa ima 127.074 građana.
14:01, Frissítve: 16:49

Negovanje baštine u Bačkoj Topoli

U Mađarskom kulturnom centru „Kodalj Zoltan" ponovo je organizovan koncert „Naša baština" (Oroksegunk) kojim se iz godine u godinu predstavljaju rad narodnih orkestara Vojvodine.
16:36, Frissítve: 17:24

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.