Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počeo 21. Novosadski džez festival – predstavili se muzičari 7 evropskih gradova

2019-11-10
17:52
2019-11-10
18:26
Forrás
Pannon RTV
Prethodne i buduće evropske prestonice kulture predstavile se na polju džez muzike u subotu uveče u Novom Sadu.

Počeo je 21. Novosadski džez festival, koji ima istoriju dugu 20 godina, a čiji je uvodni događaj protekao pod naslovom “Evropska prestonica kulture”. Na večeri džez maratona muzičari iz 7 evropskih gradova su održali koncerte. Manifestacija je održana u Kulturnoj stanici “Svilara” u Novom Sadu.

Na džez maratonu nastupili su muzičari iz Litvanije, Češke, Italije i Slovenije. Mađarsku je predstavljao bend iz Vesprema a Rumuniju momci iz Temišvara. Temišvar će zajedno sa Novim Sadom 2021. godine biti Evropska prestonica kulture. “Prvi album nam je objavljen 2014-e a drugi 2016-e. Sviramo samo sopstvene kompozicije. Bend postoji od 2. februara 2012. i danas smo imali 250-i koncert” rekao je bubnjar Čongor-Žolt Sabo iz Temišvara.

Novi Sad je na manifestaciji predstavljao bend “Oktakonik”. Prema rečima džez pevačice Petre Leona Matise, titula prestonice kulture pružiće priliku novosadskim umetnicima da se lakše probiju. “Nadamo se da će ovo dati podsticaj svima, klupskim čelnicima i svim budućim vlasnicima klubova ili organizatorima festivala. Potrebno nam je više opcija jer ih nemamo puno, posebno nemamo gde da sviramo džez. Publika se još uvek formira. Puno smo nazadovali, sada bi trebalo ponovo krenuti napred, ali stvarno se nadam da će ovo doprineti i nadam se da ovo neće trajti do 2021-e, već da je početak nečega.”

Glavni program Novosadskog džez festivala održava se od 14. do 16. novembra. Koncerti velikog obima se održavaju u Srpskom narodnom pozorištu. Zoran Dejanović, portparol Novosadskog džez festivala: “Svake večeri domaći izvođači otvaraju program, zatim slede evropski izvođači i na kraju američki muzičari zatvaraju nastup. Ne bih navodio izvođače, ova izjava bi trajala dugo. Zainteresovani mogu da se informišu više o detaljima programa na web stranici Novosadskog džez festivala. Karte koštaju 800 dinara za jedno veče, a cena za sve tri večeri možete kupiti za samo 2200 dinara."

Oganizatori festivala su za posetioce pripremili radionice, izložbe, prezentacije knjiga i druge prateće programe.

Novosadski džez festival
Novi Sad

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Kuda dalje posle osnovne škole?

U Osnovnoj školi Moša Pijade u Debeljači je 14 osmaka završilo osnovno obrazovanje u odeljenju na mađarskom nastavnom jeziku.