Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Počeo 28. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici

2021.09.20
12:02
Forrás
Pannon RTV
Do 24. septembra će biti 11 premijera dečjih pozorišta iz Srbije, Mađarske i inostranstva.

Predajom nagrade za životno delo "Mali princ" u subotičkom Dečjem pozorištu otvoren je 28. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici. Ovogodišnji laureat je Jovan Caran iz Bečeja, režiser i glumac koji je prilikom predaje nagrade izjavio da je zastrašujuće pomisliti kakva odgovornost ide sa ovom nagradom koju su primili i veličine poput Borisa Goldovskog, Atanasa Ilkova ili Luleta Stankovića. Dodaje da je našao ono što im je svima zajedničko:

"To je moja posvećenost ovom lutkarskom pozivu, i moja potreba da svakodnevno utičem da one po malo uobražene muze bace svoj i blagoslov ponekad i na umetnost za decu".

Pannon RTV/Raffai Csaba

Ljudmila Konstantinova iz Kazahstana je planer lutaka i dekoracije, a svojim radovima je izborila priznanje:

„Ja sam jako srećna što mi je festival dodelio ovo nagradu. Nisam naravno očekivala, ali sam veoma veoma srećna."

Pannon RTV/Raffai Csaba

Međunarodni festival pozorišta za decu otvorio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je rekao da prošle godine festival nije mogao da bude održan na tradicionalan način, ali su ove godine ipak ovde umetnici kojie žele da prikažu svoje predstave deci:

„Uprkos svim izazovima nismo dozvolili da se prekide tradicija, da strepnja nadjača umetnost i stiša dečijih osmeh. "

Pannon RTV/Raffai Csaba

Glavni program započeo je brazilskom predstavom "Šuma". Do kraja festivala 24. septembra biće predstavljeno ukupno 11 premijera. Osim Srbije i Mađarske predstave drže i gosti iz Izraela, Nemačke, Češke, Rusije, Hrvatske, Slovačke, Brazila i Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine. 

festival
pozorište
Međunarodni festival pozorišta za decu

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:08

Mađarska nacionalna politika živi svoje zlatno doba

Zahvaljujući mađarskim novinarima u dijaspori, može se reći da mađarska nacionalna politika trenutno živi svoje zlatno doba - rekla je Katalin Sili na Konvenciji udruženja mađarskih novinara u dijaspori, koje je održano u mađarskom mestu Tengelic.
18:04, Frissítve: 19:37

Avantura prikupljanja smeća

Zagađenje reke Tise otpadom je veliki problem očuvanja prirode. Sa ciljem da se taj otpad ukloni, formirana je ekspedicija na reci Tisi pod nazivom "PET kupa".

Najčitanije