Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Počeo 70. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

2021.04.20
16:13
2021.04.20
17:33
Forrás
Pannon RTV
Svečano otvaranje održano je u Zrenjaninu.
Pannon RTV/Lukács Attila

Jubilarna manifestacija prošle godine je izostala zbog epidemije, a ni ove godine se ne odvija u uobičajenoj formi. Tokom jedne sedmice malobrojna publika imaće prilike da vidi 12 predstava, koje učesnici festivala igraju u svojim matičnim pozorištima.

Tokom 70 godina zrenjaninsko pozorište „Toša Jovanović" 24 puta je bilo domaćin i gotovo postalo i sedište festivala. Sada će svako nastupiti u sopstvenom pozorištu u Zrenjaninu, Somboru, Subotici, Novom Sadu i Vršcu, pred malobrojnom publikom. Ali, kao što se čulo i na na otvaranju, i ovakav Festival ima važnu ulogu u popuštanju ograničenja izazvanih epidemijom.

„Predstave možemo da igramo pred malobrojnom publikom. Zbog toga smo odlučili da Festival, otvorimo danas, 19. aprila u Zrenjaninu, zajedno sa različitim malim, sitnim pratećim programima, i da ga 26. aprila zatvorimo isto ovde u Zrenjaninu. Pred realnom publikom. Ostale predstave koje se takmiče pozorišta će igrati u svom sedištu, u ovoj formi putujućeg festivala" kaže Valentin Vencel, predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Pannon RTV/Lukács Attila

U programu su i tri predstave na mađarskom jeziku. U Subotici se igra „Gustav je kriv za sve" u pozorištu „Kostolanji Deže",  Novosadsko pozorište sa komadom Tolstojeve „Ana Karenjina" nastupa na takmičenju, a publika će moći da vidi i predstavu subotičkog Dečjeg pozorišta „Pozorištu, s ljubavlju" – kaže Valentin Vencel.

„U festivalskom programu redovno se pojavljuju predstave na mađarskom jeziku. Nekada je bilo i festivala na kojima je bilo i tri predstave. U odnosu na nagrađivane predstave, mađarske predstave su visoko u gornjoj polovini."

Kao prateći program Festivala pojavila se i monografija koja predstavlja 70 godina Festivala, koju je uradio Dejan Penčić Poljanski i koja se nadovezala na katalog pripremljen za 55-tu godišnjicu Festivala.

„Vojvođanski pozorišni život je raznovrstan, isto kao Vojvodina. Ovde se podjednako neguje komedija, kao i tragedija i drama. Ono što bih želeo da istaknem je hrabrost vojvođanskih pozorišta, da izvode nove naslove, nove reditelje, nove glumce. Sa te tačke gledišta uvek je bilo inovativno, što se na ovom Festivalu uvek i pokazivalo" kaže Goran Ibrajter, jedan od urednika festivalske monografije.

Festival je otvorio Zoran Đerić, direktor Srpskog narodnog pozorišta, a prvu predstavu izvelo je Narodno pozorište „Toša Jovanović" iz Zrenjanina. Prva predstava festivala bilo je delo Petera Vajsa: „Gospodin Mokinpot".

70. festival profesionalnih pozorišta Vojvodine
pozorište
Vojvodina
festivál
Zrenjanin

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Bačkoj Topoli održan prvi ovogodišnji vašar

Od 9.decembra, i uvođenja vanrednog stanja, u ovom bačkom mestu nije održan ovaj popularan vašar. Nakon ukidanja vanrednog stanja, vašar, koji se tradicionalno održava svake druge nedelje u mesecu, sada je ponovo održan.

Velika gužva formirala se na graničnom prelazu Kelebija-Tompa

Na graničnom prelazu Kelebija-Tompa, u pravcu prema Mađarskoj, danas je formirana mnogo veća gužva od one uobičajene vikendom. U kružnom toku koji povezuje Kelebijski put i Y-krak, nagomilane kamione i automobile usmeravala je saobraćajna policija.