Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Počeo Dezire 2021.

2021.11.20
12:57
2021.11.20
18:17
Forrás
Pannon RTV
Ovogodišnji Dezire festival u Subotici otvoren je nastupom osam igrača iz Afrike u režiji Jožefa Nađa. Ovogodišnji međunarodni, regionalni festival savremenog pozorišta nosi podnaslov „Istorija i ti".

Do 29. novembra publika će na sceni „Kostolanji Deže" pozorišta i na sceni „Jadran" imati prilike da vidi raznovrstan i zahtevan program na kojem je 15 predstava i dva koncerta.

Pannon RTV/Gál Hermina

Dezire festival otvoren je pred prepunim gledalištem. Ulaznice su već odavno rasprodate, karta se može nabaviti samo ako neko otkaže. Zbog epidemije ove godine neće biti festivalskog kluba, ali publiku očekuju uzbudljivi koncerti i predstave.

„Uvek je dobro kada imamo velika imena, ali što se tiče Dezire festivala, mi se time ne bavimo. Naravno, Jožef Nađ na ovaj festival može da dođe kao kada dolazi kući, posebno jer je predstava „Oma" još prošle godine trebala da igra na festivalu, ali na žalost zbog kovida i pandemije nije uspelo, ali zato ove godine jeste" rekao je Andraš Urban, direktor subotičkog pozorišta „Kostolanji Deže".

Pannon RTV/Gál Hermina

U predstavi „Oma" osam igrača iz nekoliko zemalja Afrike istražuje korene plesa i pokreta. Polaze od toga da je  ples rođen zajedno sa čovečanstvom, te je ples koji vidimo na sceni  zajednički svima i univerzalan.

„To je bila naša tema, da osetimo drevne korene plesa i od toga da načinimo jednu vrstu savremenog rituala, i smatrao sam da ovu temu najbolje mogu da realizujem sa igračima iz Afrike. Sada već osećamo, i oni i ja, da sam dobro smatrao" kaže Jožef Nađ, reditelj.

Pannon RTV/Gál Hermina

Ulaznice za festival kupovali su ne samo Subotičani, već i mnogi gledaoci iz okruženja.

„Obožavam festival Dezire, godinama već dolazim svake godine. Za predstavu Jožefa Nađa pokušala sam da dobijem karte kada sam čula da dolazi, svima sam se sugerisala da kupe karte, nije bilo jednostavno, ali rešili smo i jako se radujem" kaže Laura Ivanović iz Kanjiže.

O ovogodišnjem programu festivala detaljne informacije mogu se pronaći na  zvaničnoj stranici festivala.

Dezire
festival

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:32

Najjeftinija cigareta koštaće 290 dinara

U Srbiji ponovo poskupljuju cigarete. Razloga za to je usklađivanje sa standardima Evropske unije. U prodavnicama se narednih dana uvode novi cenovnici, ali je nekoliko pušača već danas prijavilo da su za cigare platili deset dinara više.
18:01, Frissítve: 17:09

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.