Ugrás a tartalomra

Počeo Festival vojvođanskog mađarskog filma

2021.10.14
14:40
2021.10.14
17:25
Forrás
Pannon RTV
Narednih dana u mnogim vojvođanskim mestima biće organizovane projekcije ostvarenja reditelja vojvođanskih Mađara. Nakon projekcije filmova upriličen je i susret sa publikom.

Organizator ovih dešavanja je Filmska radionica „Cinema" iz Kanjiže sa ciljem da publici prikaže najnovija ostvarenja stvaralaca Mađara iz Vojvodine.

Igor Sridić je veliki filmofil i prisustvuje svakom ovakvom događaju u Kanjiži.

„Zanimaju me vojvođanski filmovi, uopšteno me zanimaju filmovi, veliki sam ljubitelj bioskopa tako da sam ovde i nadam se dobrim filmovima."

Pannonn RTV/Szarapka Szabolcs

U biskopskoj sali Doma umetnosti u Kanjiži prikazana su tri ostvarenja. „Priča iz Kertvaroša" kratki igrani film u režiji Petera Goretića, portret film Žolta Hercega, saradnika Panon RTV-a, pod nazivom „U istom čamcu – pravac Tokio", kao i kratki film „Branka" koji su realizovali Akoš K. Kovač i Tamaš Olah. Film koji se zasniva na istinitom događaju dešava se u Jugoslaviji kada su na tajnovit način nestale bebe iz bolnica.

„Za nas je bilo veoma važno da najtačnije moguće prikažemo događaje, onako kako su se mogli desiti. Treba znati da se film zasniva na onome što se dogodilo, ali nismo prikazali konkretan slučaj, želeli smo u filmu da pokažemo kako su se mogle dogoditi ovakve pojedinačne krađe beba" kaže Tamaš Olah, jedan od realizatora filma „Branka".

Festival koji je organizovan povodom dana pokretnih slika vojvođanskih Mađara, osim u Kanjiži, filmove će u periodu od 13. do 20. oktobra prikazati u Subotici, Senti, Bačkoj Topoli, Novom Sadu i Somboru. Na osnovu odluke Mađarskog nacionalnog saveta Dan pokretnih slika vojvođanskih Mađara jedan je od značajnih praznika Mađara u Vojvodini.

Festival vojvođanskog mađarskog filma
Kanjiža
Filmska radionica
Cinema
Vojvodina

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.