Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Počeo izlov uginule ribe na Paliću

2019-06-11
17:48
Forrás
Pannon RTV
Stručnjaci smatraju da je pomor izazvan naglim skokom temperature. Ova ružna slika je i deo prirodnog procesa kod stajaćih voda – dodaju.

Vremenske prilike najviše su uticale na srebrnog karasa, koji se smatra invazivnom vrstom u jezeru,  tako da je već započeto smanjenje populacije ove ribe u jezeru, prirodni proces potpomogao. Do sada su jezero i okolinu očistili od oko 700 kilograma uginule ribe. Pomor ribe je problem koji se iz godine u godinu pojavljuje na Palićkom jezeru. Javno preduzeće upravo radi na tome da povrati prirodnu ravnotežu i spasi živi svet jezera i okoline.

„Čitav eko sistem ne  funkcioniše. Zbog čega ne funkcioniše kako treba? Zbog toga što su njegovi pojedini delovi u toj meri promenjeni. O tome treba da razmislimo. Raspršivači su sa jedne strane veoma skupi, a s druge, donose rešenje samo za nekoliko časovia Takođe, dotok vode iz Tise do sada donosio je samo rešenje na nekoliko časova, ali ne otklanja osnovni problem stabilnosti sistema. Za to je potrebno uložiti vreme, energiju i novac. To je ono što radimo sa KfW projektom. Uređenjem obalnog područja, stvaranjem pojasa odgovarajućih biljaka, zatim promenom balansa koji je rezultat neodgovarajućih uslova u vodi" kaže Tamaš Vinko, stručni saradnik, JP „Palić Ludaš".

Palić
izlov
uginule ribe
Tamaš Vinko
JP „Palić Ludaš"

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije