Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počeo je Susret mađarskih glumaca amatera Vojvodine

2021.10.16
14:43
2021.10.16
18:03
Forrás
Pannon RTV
U Sajanu je počeo susret i takmičenje amaterskih društava, gde će predstave ocenjivati ​​i nagrađivati ​​stručni žiri. Deset društava će se predstaviti ove godine na Susretu mađarskih glumaca amatera u Vojvodini.

Otvaranje dvadeset petog susreta započelo je izložbom fotografija i nastupom glumačku trupe Jožefa Štruca iz Kupusine.

Jubilarni 25. Susret mađarskih amaterskih pozorišta u Vojvodini je počeo izložbom fotografija. Izložba sažima protekle dvadeset četiri godine i daje uvid u sve predstave dosadašnjih susreta.

Anita Kiš Virag, saradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara: "Ova izložba je za mene neverovatna, vidim koliko je s jedne strane mađarska amaterska gluma u Vojvodini bogata, a s druge strane kako se duh zajednice kreće u tim društvima."

Pannon RTV

Susret je takmičarske prirode, glumačke trupe ocenjuje tročlani žiri, Valeria Agošton Pribila, Aron Balaž i Roži Boroš Brešćanski.

Glumac Aron Balaž po prvi put učestvuje na festivalu kao član žirija: „Uzbuđen sam. Ako se setim, i ja sam bio nekada bio amater i znam da je svako takmičenje veliki izazov. Jer jedno je da se predstava radi kod kuće u naselju i prezentuje pred domaćom publikom, ali činjenica da postoji takva smotra na kojoj se svi mogu pokazati vrlo je pozitivna stvar."

Pannon RTV

Ovogodišnje Susrete je otvorio Karolj Dudaš, počasni predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara. Takmičenje je započelo operetom glumačke trupe Jožefa Štruca iz Kupusine.

Mađarski
glumac
glumci

Slične vesti

Najnovije

17:06, Frissítve: 17:50

Više novca u vojvođanskoj kasi

Skupština Vojvodine prihvatila je predlog rebalansa budžeta, kojim je vojvođanska kasa uvećana za 800 miliona dinara. Uprkos tome, budžetski deficit nije promenjen i dalje je 3,7 milijardi dinara.

Najčitanije

Ishrana mladih sportista

U Subotici je predstavljena srpska verzija priručnika pod nazivom „Ishrana mladih sportista". U ovom izdanju se između ostalog nalaze recepti ilustrovani slikama, odnosno saveti o ishrani.

Prekinut je eksperiment prve Eko-države na svetu

Šri Lanka je prošlog vikenda odustala od ambicije da postane prva nacija na svetu koja sprovodi u potpunosti organsku proizvodnju, pa je odmah ukinuta i zabrana uvoza pesticida i drugih poljoprivrednih sirovina.

U Mađarskoj registrovano skoro 12.000 novozaraženih

U Mađarskoj je preminulo 162 pacijenta, a registrovano je još 11.871 novozaraženi, objavljeno je na sajtu koronavirus.gov.hu, gde se ističe da je do sada vakcinisano 6.087.474 osobe, od kojih je 5.823.818 primilo drugu, a 2.269.551 već i treću dozu.