Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počeo Književni kamp u Kanjiži

2019-09-06
21:40
2019-09-06
21:46
Forrás
Pannon RTV
Manifestacija je po tradiciji otpočela polaganjem venaca na spomenik piscima u Narodnom parku u Kanjiži, nakon čega je otvorena izloža i predstavljene nove zbirke.

Na otvaranju 67. Kanjiškog književnog kampa cveće je položeno na spomenik u Narodnom parku i kod biste Dobo-Konc. Jene Hajnal, predsednik MNS-a smatra da ovaj kamp nosi u sebi snagu stvaranja zajednice. „Pisci koji su došli iz matične zemlje, iz Karpatskog basena, kao i svakako iz Vojvodine, stvaraoci su koji ponovo vrednuju sve ono što je na ovom prostoru bilo važno, ono što je univerzalno u mađarskoj književnosti, i u umetnosti se obraća svakom građaninu sveta. Kada se te tri stvari susretnu, onda se rađaju velike vrednosti."

Đeze Bordaš, predsednik organizacionog odbora je na otvaranju rekao da su i ove godine stavili naglasak na umetničke forme koje nedostaju, te je tema ovogodišnjeg Književnog kampa dokumentarna književnost. „Nastalo je nekoliko radova, dakle, naše je osećanje da je mnogo neobrađenih tema koje su zavredele da dobiju književnu formu. Zbog toga ćemo se sada fokusirati na dokumenta, na tragu toga da su se Tiboru Varadiju i Karolju Dudašu pojavila dela u tom značenju."

Na dan otvaranja predstavljene su karikature Pala Lephafta u Galeriji „Tihamer Dobo". Umetnik je izložio 42 karikature na kojima je predstavio vojvođanske mađarske književnike. Nakon toga predstavljene su posthumno izdate zbirke knjiežvnika Imrea Borija, Janoša Banjaija i Lasla Gerolda. 

Kanjiža
Književni kamp

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.