Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Počeo program obuke mentora u Vojvodini

2019-09-11
21:25
2019-09-11
21:38
Forrás
Pannon RTV
Program obuke mentora u Vojvodini pokrenuo je Državni sekretarijat za nacionalnu politiku Mađarske i Fondacija Prosperitati.

Kao kandidati za mentore, na obuci učestvuje 30 velikih vojvođanskih preduzetnika koji su uspešno konkurisali za podršku programa ekonomskog razvoja Mađarske vlade. Na kraju obuke u februaru veliki preduzetnici postaju mentori i pomoćiće mikro i malim preduzetnicima u Vojvodini, kao i mladima da razviju svoje preduzeće.

Mađarski privrednici u Vojvodini koji su spremni da nešto urade za svoju zajednicu, dobili su podršku ekonomskog razvoja za otvaranje novih proizvodnih linija, širenje proizvodnje, uvođenje novih tehnologija. Za početnike, sami, bez pomoći, bez saveta i veza, mnogo je teže opstati na tržištu, nego kad neko pomaže. To će biti zadatak trideset velikih preduzetnika koji su uključeni u obuku mentora Državnog sekretarijata za nacionanu politiku Mađarske i Fondacije Prosperitati.

“Nakon dvadeset godina iskustva čovek misli da je video mnogo toga, da može preneti mnogo stvari i da zaista može pomoći drugima. Pokušavam to uraditi iz mog sopstvenog znanja i sopstvene kompanije i ohrabriću druge iz velikog biznisa da isto učine” kaže Zoltan Tamaš, vlasnik i direktor Goodwill Pharme iz Subotice.

Mentore obučava Design Terminal iz Budimpešte, koja se bavi razvojem talenata, razvojem poslovanja i mentorstvom. Obuka traje do februara.

“Prvo pokušamo da razgovaramo o tome šta je potrebno da bi neko bio dobar mentor. Ako je neko dobar preduzetnik, to još ne znači da to znanje može preneti početnicima i svojoj zajednici“ navodi Laslo Jonaš menadžer za poslovni razvoj Design Terminal, Budimpešta.

Demografski pokazatelji i broj duša su važni ali veličina duša je još važnija – rekao je Ištvan Pastor na otvaranju mentorske obuke. Predsednik SVM smatra da su velike mađarske firme u Vojvodini postale dominantne u zemlji i svoje znanje i iskustvo nesebično, bez ikakvih protivusluga mogu preneti početnicima i malim preduzetnicima kroz mentorski program. „Ovo je svima u interesu, ne samo zbog profita već i zbog izgradnje zajednice” dodao je Ištvan Pastor.

“Ovde povezujemo prestižne velike preduzetnike sa start-ap malim preduzećima, sa namerom da veliki prenesu svoje znanje, svoje iskustvo, sopstveno poznavanje tržišta, sopstveni sistem odnosa na male, besplatno i dobronamerno“ rekao je Predsednik SVM Ištvan Pastor.

Prvi prekogranični planovi ekonomskog razvoja izgrađeni su u Vojvodini i ekonomske subvencije su takođe stigle ovde najranije. Vojvodina služi kao primer za ceo Karpatski basen – zaključio je Janoš Potapi Arpad, državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske.

“I danas je slučaj kada započinjemo sa mentorskom obukom  preduzetnika tokom više dana ili na različitim lokacijama. Nadamo se da ćemo ovaj program moći pokrenuti još negde drugde u Karpatsom basenu“ rekao je Janoš Potapi Arpad.

Krajnji korisnici mentorskog programa su start-ap i novi, kao i mikro i mini preduzetnici. Više od 300 malih preduzeća koja su se ranije uspešno prijavila za finansiranje programa ekonomskog razvoja koje je pokrenula Mađarska vlada i najmanje 70 mladih rukovodilaca preduzeća mogu računati na profesionalno vođenje. Oni sa ovom podrškom lakše će dobiti na snazi i brže će naći tržište.

“Za kandidate je prijava otvorena i danas. Ovu priliku smo najavili u našem sistemu i u sistemu mladih preduzetnika kako bi se još uvek mogli prijaviti” tvrdi upravitelj Fondacije Prosperitati Balint Juhas.

Do kraja septembra, Fondacija Prosperitati ocenjivaće rad mentora i kandidata a zatim će ih povezivati i kasnije slediti njihovu saradnju. Prvi program mentorstva u Karpatskom basenu pokrenut je u Vojvodini.

obuka
mentora
Vojvodina

Slične vesti

Najnovije

21:17, Frissítve: 17:27

Turizam u Kanjiži oživljava

Turizam u Kanjiži, malo sporije ali ipak se ponovo pokreće. Festivali i veće manifestacije još nisu dozvoljeni ali i ovako postoji veliki broj turističkih ponuda.

Najčitanije