Ugrás a tartalomra
Vass Tamás

Počeo XXVII Letnji slobodni univerzitet u Ukrajini

2019.07.07
18:20
2019.07.07
18:27
Forrás
Pannon RTV
Tema ovogodišnjeg skupa je suženje prava nacionalnih manjina u Ukrajini. Među učesnicima je i Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Janoš Potapi Arpad, državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku, Laslo Brenzovič, predsednik Zakarpatskog mađarskog kulturnog saveza i Ildiko Oros, rukovodilac saveza mađarskih pedagoga Zakarpatja otvorili su XXVII Zakarpatski letnji slobodni univerzitet u u ukrajinskom gradu Sinevirska Poljana.

Vass Tamás

Na skupu je Janoš Potapi Arpad, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku govorio o važnosti toga što će na prevremenim parlamentarnim izborima u Ukrajini 21. jula  dve najznačajnije partije zakarpatskih Mađara: Zakarpatski mađarski kulturni savez i Savez mađarskih demokrata Ukrajine imati zajedničke kandidate.

Vass Tamás

Partije zakarpatskih Mađara imaju tri kandidata u tri okruga. Ukrajinska država ni sada nije obezbedila izborni okrug sa većinskim mađarskim stanovništvom – čulo se na skupu. „Devedesetih godina i u Vojvodini je bila slična situacija, kada su na osnovu karte nacionalne pripadnosti stanovništva, iscrtavali izborne okruge. Ali, to vreme je prošlost, i uveren sam da će i tako i ovde biti. Siguran sam u to da će zakarpatska mađarska zajednica u budućem periodu imati predstavnika u parlamentu u Kijevu" rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

Vass Tamás

Na Zakarpatskom letnjem slobodnom univerzitetu učesnici su govorili o brojnim aktuelnim temama nacionalne politike. Između ostalog, bilo je reči o obrazovanju na mađarskom jeziku u Karpatskom basenu, a organizovan je i panel razgovor na temu „Ukrajina i svet". Manifestacija se završava u nedelju.

Ukrajina
Slobodni Univerzitet

Najnovije

Najčitanije

Požar u supermarketu u Malom Bajmoku

U blizini subotičkog buvljaka danas posle podne izbio je požar. Gusti oblak dima bio je vidljiv iz svih delova grada, a teško se disalo u blizini vatre.

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.

Sve više poskupljuje i meso

Domaći potrošači moraju sve više da plaćaju sveže meso. Poskupljenje uglavnom pogađa govedinu, svinjetinu i ovčetinu. Stručnjaci to objašnjavaju porastom cena stočne hrane na svetskom tržištu.