Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Počinje obuka za konduktora - saradnika

2019-09-27
19:18
2019-09-27
19:24
Forrás
RTV Pannon
Fakultet Pete Andraš, Univerziteta Semelvajs naredne sedmice u Subotici počinje sa obukom na smeru za konduktora – saradnika.

Profesori će u naredna četiri polugodišta održati 1.400 časova. Za postdiplomsku obuku mogli su da se prijave oni koji već imaju neku diplomu iz pedagogije. U toku četiri polugodišta broj teorijskih časova je relativno mali, između 300 i 350 časova, u okviru kojih će studenti učiti iz nastavne oblasti medicinske biologije i konduktivne pedagogije. „Dakle, veliki procenat obuke, veliki njen deo, gotovo hiljadu časova, 960 časova je praksa. Za čitavu obuku konduktivne pedagogije je karakteristično, i smatram da se to ni ne može drugačije odvijati, usmerenost ka praksi. U osnovnoj obuci 43 odsto je isključivo praksa. Dakle, studenti na licu mesta, sa decom i odraslima sa motoričkim poteškoćama uče svoju struku" kaže Laslo Matoš, zamenik dekana za obrazovanje, Fakultet Pete Andraš, Univerzitet Semelvajs.

Fakultet Pete Andraš od 2014. godine sarađuje sa Mađarskim nacionalnim savetom. Tada su pokrenuli neophodna ispitivanja potrebna za pokretanje obuke, istraživanja u Senti, Subotici i Malom Iđošu. Nakon toga izrađeni su posebni programi rehabilitacije na osnovu kojih su se u 32 naselja bavili sa 224 osobe u Vojvodini. „Konduktori Fakulteta Pete Andraš, Univerziteta Semelvajs radili su u grupama. U prvom redu su se fokusirali na decu, potom na stanja nakon moždanog udara, i na kraju na bolesnike sa multipleks stanjima" kaže Atila Perpauer, član Odbora za obrazovanje MNS-a.

Fakultet Pete Andraš Univerziteta Semelvajs u 18 institucija izvan granice i u dve međunarodne ima razvojne projekte – rekla je Andrea Žebe, dekanka Fakulteta. Dodaje da u Subotici žele malim koracima, ali u kontinuitetu da razvijaju ovaj projekat. Širenjem konduktora žele da ih učine dostupnima većini porodica koje žive u Vojvodini. „Konduktor je specijalni pedagog koji usmerava dete ili odraslu osobu sa motoričkim poteškoćama kojim pokretima da izvede promene položaja tela i kretanje  u prostoru. Znamo da je centar za kretanje pogođen u nervnom sistemu, dakle, mi moramo da naučimo nervni sistem kako da preuzme i pronađe novi put za izvršenje nekog pokreta" kaže Andrea Žebe, dekan, Fakultet Pete Andraš, Univerzitet Semelvajs.

Studenti koji završe obuku moći će da rade kao pomoćnici pored konduktora. Očekuje se da će imati prilike i za sticanje diplome za konduktore.

konduktor
saradnik
obuka
Univerziteta Semelvajs
Subotica
pedagozi

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije

Preminuo Tibor Sarapka

Vest o smrti jednog od najznačajnijih mađarskih vajara u Vojvodini objavilo je Dečje pozorište u Subotici. Tibor Sarapka imao je 57 godina.