Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Počinje Vukanovo lečenje u Budimpešti

2022.05.18
15:03
2022.05.18
16:19
Forrás
Pannon RTV
Mali Vukan je danas stigao u Dečiju bolnicu „Betešda“ u Budimpešti. Dečaku od devet meseci je potrebna genska terapija jer pati od spinalne mišićne atrofije (SMA). Vukan Stoiljković sada je dobio termin za gensku terapiju koja košta 2,5 miliona evra.

Ranije smo takođe izveštavali da još uvek nedostaje 100.000 evra za lečenje. Još uvek se može donirati. Broj 1239 treba poslati u poruci na 3030. Dečaka čekaju brojne analize kako bi se videlo da li može da dobije terapiju „Zolgensma“, rekla je dr Borbala Mikoš. O tome kakve su dosadašnje rezultate postigli s ovim lekom, govorila je i direktorica te zdravstvene ustanove.

“Od 20-ro dece koja su kod nas lečena u bolnici, prosečna starost je skoro tri godine. Inače, kod ove bolesti, u slučaju prirodnog toka same bolesti, ne bi preživeli bez lečenja ni godinu i po do dve godine. Drugo veliko postignuće je to da već više dece nije prinuđeno na mehaničku pomoć pri disanju. Pretpostavljam da to ne moram ni da naglašavam koliko to znači za porodicu i za malo dete, u odnosu na situaciju kada konstantno mora biti priključen na aparat za disanje i mora da leži, pa se tada ni motorika, a ni psiha ne može razvijati na zadovoljavajući način, kao u slučaju kada dete može da sedi, da ustane uz nečiju pomoć ili da hoda jer tada ipak može da otkriva svet oko sebe.”

Budimpešta
Vukan Stoiljković
Betešda
SMA
dr Borbala Mikoš

Najnovije

12:00, Frissítve: 12:08

Gorivo jeftinije za četiri dinara

Litar evrodizela će do sledećeg petka na pumpama maksimalno koštati 201 dinar za litar, a benzin evropremijum BMB 95 najviše 171 dinara za litar. Nove cene stupiće na snagu od 15 časova.

Najčitanije

Jaka konkurencija na 31. Tini muzičkom festivalu u Temerinu

Glavne nagrade 31. Tini muzičkog festivala u Temerinu otišle su u Bačku Topolu i Banatski Dvor. Na muzičkom takmičenju svojim pevačkim umećem nadmetalo se ukupno 22 mladih Vojvođana. Manifestacija je održana u lokalnoj hali sportova.