Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

Počinje Vukanovo lečenje u Budimpešti

2022.05.18
15:03
2022.05.18
16:19
Forrás
Pannon RTV
Mali Vukan je danas stigao u Dečiju bolnicu „Betešda“ u Budimpešti. Dečaku od devet meseci je potrebna genska terapija jer pati od spinalne mišićne atrofije (SMA). Vukan Stoiljković sada je dobio termin za gensku terapiju koja košta 2,5 miliona evra.

Ranije smo takođe izveštavali da još uvek nedostaje 100.000 evra za lečenje. Još uvek se može donirati. Broj 1239 treba poslati u poruci na 3030. Dečaka čekaju brojne analize kako bi se videlo da li može da dobije terapiju „Zolgensma“, rekla je dr Borbala Mikoš. O tome kakve su dosadašnje rezultate postigli s ovim lekom, govorila je i direktorica te zdravstvene ustanove.

“Od 20-ro dece koja su kod nas lečena u bolnici, prosečna starost je skoro tri godine. Inače, kod ove bolesti, u slučaju prirodnog toka same bolesti, ne bi preživeli bez lečenja ni godinu i po do dve godine. Drugo veliko postignuće je to da već više dece nije prinuđeno na mehaničku pomoć pri disanju. Pretpostavljam da to ne moram ni da naglašavam koliko to znači za porodicu i za malo dete, u odnosu na situaciju kada konstantno mora biti priključen na aparat za disanje i mora da leži, pa se tada ni motorika, a ni psiha ne može razvijati na zadovoljavajući način, kao u slučaju kada dete može da sedi, da ustane uz nečiju pomoć ili da hoda jer tada ipak može da otkriva svet oko sebe.”

Budimpešta
Vukan Stoiljković
Betešda
SMA
dr Borbala Mikoš

Najnovije

14:31, Frissítve: 15:59

Jul nas dočekuje sa visokim temperaturama

Jul nas dočekuje sa temperaturama od 36-37 stepeni. Dobra vest je da toplotni talas moramo da trpimo još samo nekoliko dana, naime, blago zahlađenje u naše krajeve stiže početkom sledeće nedelje. Međutim, vreme pogodno za kupanje neće biti narušeno.
14:10

Olakšan železnički teretni saobraćaj

Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije je dao saglasnost za primenu Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkog i vodnom saobraćaju – objavila je Elvira Kovač na svom profilu.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.