Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Podrška za poljoprivredu isplaćuje se u kontinuitetu

2020-05-18
21:05
Forrás
Pannon RTV
Zbog vanrednog stanja usporena je procena prijava na konkursu Sekretarijata za poljoprivredu, kao i isplata već odobrenih molbi.

Uprkos tome što je nakon rebalansa budžeta, okvir smanjen za 804 miliona dinara, to se neće negativno odraziti na finansiranje poljoprivrednika.

Šandor Milanović, mladi proizvođač iz Budisave radi u okviru porodičnog gazdinstva. Smatra da je za osamostaljivanje neophodna podrška, jer je iz sopstvenih izvora teško osnovati jedno gazdinstvo. „Za jednog mladog poljoprivrednika koji sada kreće u zemljoradnju mnogo znači startap, može se prijaviti za dosta novca: za sisteme za zalivanje, za radne mašine, priključne mašine. Sve to je veoma važno za to da mladi poljoprivrednik kvalitetno pripremi zemlju, parcelu, da biljakama pruži sve što je potrebno i da prinos bude što viši."

Zoltan Banči iz Rumenke upravo stiže sa prskanja soje. U njegovom plodoredu pojavljuju se samo žetvene kulture, zbog toga su mu za rad potrebne efikasne radne i priključne mašine. Za njih, opet, nije moguće konkurisati kod pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu: „Najviše nam treba pomoć za nabavku priključnih mašina. Po mogućnosti bar u minimalnom iznosu od 50 odsto, jer problem je što je nekada priljučna mašina bila u vrednosti od dve ili tri hiljade evra, ali je trenutno ne može nabaviti, nego samo za šest ili sedam hiljada evra. Jedna mašina za razbacivanje đubriva je između pet i šest hiljada evra, za prskanje između šest i sedam hiljada, sejačice su od 10 do 12 hiljada evra, sve su to iznosi koji nisu realni, od gotovog novca, bez pomoći, nemoguće ih je kupiti."

Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu nakon rebalansa budžeta ima 804 miliona dinara manje na raspolaganju, ali uprkos tome, za raspisane i zaključene konkurse isplata teče u kontinuitetu – kaže Robert Otot, zamenik sekretara: „Uspeli smo da od početka godine objavimo rezultate za više od 15 konkursnih linija, i sa poljoprivrednicima ćemo potpisati ugovore u ukupnoj vrednosti od 900 miliona dinara.  Do sada imamo 1.129 potpisanih ugovora, a i kod četiri raspisana konkursa u vezi lokalnih samouprava možemo objaviti rezultate, i u odnosu na njih možemo uputiti okvir od preko milijardu dinara u vidu ugovora."

Zamenik sekretara je dodao da su objavljivanje rezultata startap kredita odložili na neodređeno vreme, ali čim se i za to obezbedi finansijski izvor, isplata će odmah krenuti.

poljoprivreda
konkurs
molbe

Slične vesti

Najnovije

17:45, Frissítve: 17:51

Umeće ručne žetve

Nebo je danas bilo naklonjeno stanovnicima Mužlje – uprkos promenljivom vremenu na parceli pšenice pored salaša Janoša Milera, uspeli su da održe 37. takmičenje u žetvi.

Najčitanije

U Malom Iđošu održan porodični dan

Sve zainteresovane, koji su u nedelju pre podne posetili porodični dan u Malom Iđošu, dočekali su raznovrsni programi, dečje igre i ukusni zalogaji.