Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Fehér Rózsa

Poetski konkurs "Sunce stihova" u Bečeju

2020-09-25
12:28
2020-09-25
12:35
Forrás
Pannon RTV
Narodna biblioteka u Bečeju je prvi put raspisala konkurs za mlade pesnike-učenike uzrasta od 10 do 15 godina.

Na konkurs se prijavilo gotovo stotinu malih pesnika koji govore srpski i mađarski jezik. Nagrade su pobednicima uručene u četvrtak.

Na konkursu je učestvovalo 15 mađarskih učenika starijih razreda. Ljubavna pesma Aleksa Balinta osvojila je prvo mesto na poetskom konkursu "Sunce stihova", koji je raspisala Narodna biblioteka u Bečeju. Nagrada mu je bila jedan bicikl.

„Zapravo, ovo je moja prva pesma, ali ideja je potekla od toga da u školi imam devojku koja mi se jako sviđa, a ja sam joj želeo pokazati svoja osećanja u ovoj pesmi." -  rekao je Aleks Balint, učenik 7. razreda, Osnovne škole "Sever Đurkić", Bečej.

Vilo Konc je istaknuto prvo mesto zaslužio pesmom pod nazivom "Čudovište muzičke škole", a nagrada mu je učešće u kampu "Lepa reč".

"Pišem pesme još od prvog razreda, za učiteljicu, za sebe kod kuće, za braću i za sve" - rekla je Vilo Konc, učenica 5. razreda, Osnovne škole"Šandor Petefi" u Bečeju.

Pesme su ocenjivali Timea Biro, novinar, pesnik, Jolanka Kovač, pisac i prevodilac i Zoltan Rokuš, glumac.

„Postoje ljudi koje lično poznajem izdaleka, pa sam ih video u pesmi, ima i onih koje sam video retko, ali video sam ih ipak u pesmi. Mislim da pesma koja počinje živeti kroz mene, ali je napisao neko drugi je uvek pobednik." - rekao je Zoltan Rokuš, glumac, član žirija.

Narodna biblioteka u Bečeju prvi je put raspisala pesnički konkurs. Uz 15 mađarskih učenika, na konkurs se prijavilo i 77 malih pesnika koji govore srpski jezik.

 „Uprkos današnjoj tehnologiji deca su se ipak latila olovke i svoja osećanja stavila na papir. Nadam se da će ovo postati tradicija u našoj instituciji." - rekla je Đijanta Lovaš, direktor Narodne biblioteke u Bečeju.

Nagrađivane pesme objaviće se 30. septembra u nedeljniku "Het Nap" u rubrici "Dobar drug".

Bečej
Sunce stihova
konkurs
poetski

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Susreti gljivara na Fruškoj gori

Gljivarsko društvo Novi Sad krenulo je danas u obilazak gljiva na Fruškoj gori. Ljubitelji prirode i gljivari imali su prilike da se upoznaju sa vrstama gljiva koje se nalaze u našem okruženju.