Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pojeftinilo veštačko đubrivo

2022.01.27
15:25
2022.01.27
16:25
Forrás
Pannon RTV
U državi ima dovoljno sredstava za prihranu oranica, a stručnjaci procenjuju da mu cena pada jer je smanjena kupovna moć.

U opštini Kanjiža zasadi žitarica su u zadovoljavajućem stanju, ali će na njihov razvoj u narednom periodu u velikoj meri da zavisi od količine prihrane veštačkim đubrivom.

Ovih više tona veštačkog đubriva su već prodati. Malo je ratara koji kupuju veće količine jer za tonu veštačkog đubriva treba platiti hiljadu evra. Ferenc Šandor iz Adorjana je zbog plodoreda svake godine sejao žitarice. Prošle godine je i dva puta bacio veštačko đubrivo na oranice.

„Zbog cene đubriva sada sam se malo predomislio i preći ću na samo jedno razbacivanje đubriva. To će valjda i manje koštati. Zbog cene đubriva, tako će biti najbolje."

Pannon RTV

Slično razmišljaju i odgajivači uljane repice. Za dobar prinos, biljkama se mora obezbediti veštačko đubrivo određenog kvaliteta i količine.

„Izdaci su sada jako porasli sa ovim cenama veštačkog đubriva. Bacili smo pred setvu uljane repice, ali sada smo prinuđeni da kupimo organsko đubrivo po bilo kojoj ceni, jer inače ne možemo da očekujemo neki veliki rezultat" kaže Jožef Madar, zemljoradnik.

Pannon RTV

U većini slučajeva, ratari umesto 100 kilograma, na zemlju bace između 60 i 70 kilograma veštačkog đubriva, i na taj način pokušavaju da štede. U ovom trenutku cena veštačkih đubriva na bazi nitrogena se smiruje i u zavisnosti od vrste, cena im je pala za dinar ili dva, ali mala je i potražnja za njima, kaže Bernard Vajda, trgovac iz Oroma.

„Ove cene veštačkih đubriva koje su na snazi od jeseni jako su uticale na proizvođače da odustanu od većih kupovina. Svi su smanjili količine koje koriste na minimalne doze i kao posledica toga sada na tržištu postoji prevelika ponuda i zbog toga dolazi do pada cena."

Većina veštačkih đubriva koja su u ponudi u trgovinama država je uvezla iz inostranstva.

veštačko đubrivo
Pojeftinilo
žitarica

Slične vesti

Najnovije

17:35, Frissítve: 21:13

Uručene nagrade poljoprivrednog sajma

Glavna nagrada Međunarodnog poljoprivrednog sajma, traktor marke Belarus, otišao je u Futog kod Novog Sada. Poslednjeg dana poljoprivrednog sajma srećnim dobitnicima su uručene nagrade, a događaj su ocenjivali organizatori.

Najčitanije

Uživo sa Vojvođanskog galopa

Danas se održava 10. Vojvođanski galop. Panon televizija će uživo prenositi svečano otvaranje i trke od podneva, a finale i dodelu nagrada od 18 časova sa subotičkog Hipodroma.