Ugrás a tartalomra
Illusztráció/Pannon RTV

Pojeftinilo veštačko đubrivo

2023.01.28
14:04
2023.01.28
15:37
Forrás
Pannon RTV
Veštačko đubrivo, koje je nezamenljivo za useve, tokom jeseni je koštalo 110 dinara, sada se može kupiti i za 90 dinara. Poljoprivrednici su zadovoljni zbog pada cene, ali kažu da je i pored pojeftinjenja, ta cena i dalje visoka.

Poslednjih dana je bilo padavina na nekoliko mesta, bilo u obliku kiše ili snega. Sada bi najveća potreba za useve bila pojava manjeg mraza, kako bi poljoprivrednici mogli da razbacaju veštak, jer trenutno stanje useva zahteva hranjive materije, jer kruženje vlage nije prestajalo tokom zime, pa su usevi izvukli svu hranljivu materiju iz tla. Zbog slabe prošlogodišnje godine poljoprivrednici su već u jesen razbacali manju količinu veštaka, ali kako kažu, ni ovoga puta neće biti drugačije.

Tibor Segi, poljoprivrednik, Orom: „Malo ćemo smanjiti količinu. Razbacujemo veštak ali samo tamo gde je potrebno, dakle razbacivaćemo ga po usevima, već smo stavili nešto malo veštaka ispod brazdi, ali sada na proleće će biti puno manje veštaka ispod brazdi."

Pre nekoliko godina poljoprivredni proizvođači su veštačko đubrivo mogli da kupe po ceni od 30 do 40 dinara, ali u poslednje dve godine je cena drastično porasla. Bilo je perioda kada je kilogram đubriva koštao skoro 110 dinara, što je, kažu poljoprivrednici, bilo nemoguće platiti. Sada je cena đubriva oko 90 dinara po kilogramu i skoro svakodnevno oscilira, za sada naniže.

Jožef Madar, poljoprivredni proizvođač, Orom: „Pola ove sadašnje cene bi bilo realno, jer je pre bila samo trećina, a tada je cena žitarica bila samo polovina, tada je cena kukuruza bila 15 dinara, sada ako je cena kukuruza jedva 30 dinara, kada bi cena đubriva bila barem upola manja od sadašnje cene, to je 50-60 dinara, to bi mogli da izdržimo, jer mislimo da ni ove godine cene žitarica neće biti jako visoke."

Poljoprivrednici kažu da se ranijih godina veštačko đubrivo razbacivalo po usevima u februaru, a sada bi se, ako vremenske prilike to dozvole, moglo primeniti već krajem januara, jer je usevima već sada potrebno veštačko đubrivo.

veštačko đubrivo
poljoprivreda

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.