Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pokrajina podržava upotrebu jezika nacionalnih manjina

2020.06.05
20:58
2020.06.06
15:01
Forrás
Pannon RTV
Pokrajinska vlada odobrila podršku za upotrebu jezika nacionalnih manjina. Ukupna vrednost ugovora od 11 miliona dinara potpisana je danas.

Vojvođanske institucije mogle su konkurisati u četiri oblasti: obrazovni sadržaji, razvijanje višejezičnosti u e-upravi, višejezične table i izdavanja.

Tehnička škola u Adi jedan je od dobitnika konkursa. Podrška će im dobro doći u razvijanju njihovog web sajta.

Hilda Gilice, direktor Tehničke škole, Ada: “Preko web sajta komuniciramo sa roditeljima i đacima. Putem sajta pružamo informacije. Radimo na tome da sve bude odgovarajuće, na mađarskom jeziku. Iskoristićemo za tačno informisanje naših đaka.”

Pannon RTV

Obrazovni i kulturni centar Cnesa u Kanjiži podršku će usmeriti za obrazovanje odraslih, pripremanje izdavanja, organizovanje kulturnih događaja i izradu obrazovnog materijala.

Erika Nadrljanski Tornai, direktor Cnesa, Kanjiža: “Podrška, bez obzira kolika je, uvek je dobrodošla. Olakšava naš posao kao i budžet.”

Karolina Đoljai, direktor Doma zdravlja u Kanjiži kaže da je ova ustanova konkurisala za 11 komada dvojezičnih tabli: “Veliko nam je zadovoljstvo da pokrajina prepoznaje koliko je važno negovanje dvojezičnosti za stanovništvo.”

Pannon RTV

Pokrajinska vlada je u poslednjoj deceniji za podršku upotrebe jezika nacionalnih manjina utrošila više od 100 miliona dinara – izjavio je Mihalj Njilaš.

Mihalj Njilaš pokrajinski sekretar za obrazovanje: “Veoma je važno da se u našim kancelarijama, sudovima, u javnom sektoru možemo sporazumevati na svom jeziku. Pored toga što ovo Ustav garantuje, važno je da se ove konkretne mogućnosti koriste u svakodnevnom životu.”

Pokrajinski sekretar za obrazovanje je dodao da uprkos situaciji uzrokovanoj koronavirusom, nisu morali da smanjuju predviđene finansijske okvire namenjene za manjinske konkurse.

pokrajina
manjina
podrzava
jezik
Mihalj Njilaš
obrazovanje

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.