Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Óvári Dániel

Pokrajina podržava uzgoj životinja

2021.12.02
19:15
2021.12.02
19:50
Forrás
Pannon RTV
Preko programa selekcije popravlja se genetski kvalitet životinjskog fonda.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu je ovoga puta podržao uzgoj životinja u Vojvodini sa 50 miliona dinara.

Pannon RTV

Na školskoj ekonomiji Poljoprivredne škole u Bačkoj Topoli, koja ove godine obeležava 60 godina postojanja, bave se i stočarstvom. Učenici se kroz teorijsku i praktičnu obuku bave rasom svinja jorkšir, simentalskim govedima i ovcama rase virtemberg. Podrška od 450 hiljada dinara biće iskorišćen za proširenje uzgoja i unapređenje obrazovanja. Žolt Horvat, direktor Poljoprivredne škole i Doma učenika u Bačkoj Topoli: „Podrška koju smo dobili od Pokrajine je značajna, jer smo deo tog programa selekcije, tako da možemo da radimo sa registrovanim stadom, gde su deca aktivno uključena u najznačajnije momente selekcije, a to i školi ne donosi malu koristi, jer možemo da prodamo stoku po višoj ceni."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Podršku je dobila i Poljoprivredna stručna služba u Senti. Petnaest inženjera te službe pruža stručnu podršku proizvođačima u Senti, Adi, Čoki i Kanjiži, u oblasti zaštite i gajenja bilja, stočarstva, laboratorijskih i tehničkih oblasti. Josip Češljar, direktor Poljoprivredne stručne službe, Senta: „Naš posao je da svake godine vršimo kontrole, da vršimo proveru za službu opšte selekcije, da pratimo njihov rad i da sastavljamo zapisnik i sve ostalo što ide službi glavne selekcije, a to je ovde u Vojvodini Odsek za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Cilj konkursa za podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu je da životinjski fond u Vojvodini ima jednu kvalitetnu genetiku. Kontrolu tog procesa vrši Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu: „Ova selekcija se odnosi i na to, da u kvalitetan životinjski fond uključimo i goveda, svinje, pa čak i pčele, kako bi u vlasništvu poljoprivrednika i u vojvođanskom uzgoju životinja bile životinje sa takvom genetikom, koja se kasnije može naslediti, pa se na taj način može povećati kvantitet i kvalitet mesa, količinu i kvalitet jaja i kvalitet proizvoda od meda."

Pannon RTV/Óvári Dániel

Podrška od 46 miliona dinara raspoređena je pravnim licima za program selekcije, a Poljoprivredni fakultet će za kontrolu dobiti 4 miliona dinara.

uzgoj životinja
pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:32

Najjeftinija cigareta koštaće 290 dinara

U Srbiji ponovo poskupljuju cigarete. Razloga za to je usklađivanje sa standardima Evropske unije. U prodavnicama se narednih dana uvode novi cenovnici, ali je nekoliko pušača već danas prijavilo da su za cigare platili deset dinara više.
18:01, Frissítve: 17:09

Novi negativan rekord

Korona virus se u Srbiji sve brže širi. U poslednja 24 sata u zemlji je registrovano više od osamnaest hiljada novozaraženih. To je novi negativan rekord od pojave virusa u Srbiji.

Najčitanije

Kuća im je izgorela, potrebna im je pomoć

Proteklog vikenda je usled požara na dimnjaku oštećena jedna porodična kuća u Kuli. Bračni par Kanjo živi u dvojnoj kući, ali na sreću, plamen se nije proširio na drugi deo objekta. Svako ko želi može da pruži pomoć nesrećnoj porodici.

U Mađarskoj se skraćuje vreme karantina

Karantin će za odrasle osobe biti sedam dana, a u slučajevima bez simptoma, sa negativnim testom može se skratiti i na pet dana. U nastavi karantin se za vakcinisane skraćuje na pet dana.