Ugrás a tartalomra
www.mediaportal.vojvodina.gov.rs

Pokrajinska vlada obezbedila vozila za dijalizu najugroženijim opštinama

2019-08-25
07:25
Forrás
Pannon RTV
Za pacijente koji stalno putuju na dijalizu u veće centre, za najugroženije opštine obezbeđena nova vozila koja su predata zdravstvenim ustanovama u deset vojvođanskih gradova.

U Vojvodini se od terminalne bubrežne bolesti, u svakom trenutku, 1200 pacijenata leči dijalizom, metodom koja  nadoknađuje  samo 10 odsto rada bubrega, međutim dijalizna terapija je za takve pacijente jedina šansa da kompenziraju zdravstveni hendikep.Oni su prinuđeni da više puta nedeljno, po više sati provode  vezani za aparate i svaki put moraju da putuju u veće cenre  da bi mogli da sprovedu terapiju.

Veoma često prevoz bolesnika predstavlja ozbiljan problem za organizaciju zdrvastvene službe i zato je Pokrajinska vlada, za najugroženije opštine obezbedila 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu.

Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu dobile su opštine Kovin, Bela Crkva, Novi Bečej, Kula, Bač, Apatin, Senta, Novi Kneževac, Kikinda i Žabalj. To su ustanove gde je postojala prioritetna potreba da se kvalitet i uslovi lečenja bubrežnih bolesniika poboljšaju— ocenila je Pokrajinska vlada i izdvojila 38 miliona dinara za nabavku vozila.

Prilikom predaje ključeva direktorima zdravstvenih ustanova, pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković naglasio je da je ovo prvi put da Pokrajinska vlada opredeljuje sredstva za ovu namenu i to ciljanom akcijom usmerenom prema najugroženijim domovima zdravlja, kako bi se unapredili uslovi lečenja za dijalizne pacijente.

dijaliza
vozilo
pokrajinska vlada
Kovin
Bela Crkva
Novi Bečej
Kula
Bač
Apatin
Senta
Novi Kneževac
Kikinda
Žabalj

Slične vesti

Most

Najnovije

Népszerű

Najčitanije