Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Polako se privodi kraju berba grožđa na peščanim terenima severne Bačke

2020.09.28
14:50
2020.09.28
15:29
Forrás
Pannon RTV
Vinogradari u Bačkim Vinogradima ovih dana skidaju poslednje grozdove sa vinove loze. U podrumima ovog mesta u Bačkoj već je počelo vrenje mušta.

Vinari su zadovoljni, kažu, grožđe ima visok sadržaj šećera i odgovarajuću kiselost. Vina sa peska, pripremljena od ovogodišnjeg grožđa, obećavaju dobar kvalitet.

U vinogradu Tibora Kovača u Bačkim Vinogradima, većina ploda obrana je u subotu,  grozdove, od kojih je svaki lepši od onog drugog, treba skinuti još samo sa nekoliko loza. Gotovo sve sorte, bez izuzetka, su slatke kao med. „Berba je kod nas tradicija već godinama, tada se porodica okuplja. Dakle porodica, prijatelji, komšije. Na primer, u subotu smo na branju imali 18, dvadeset ljudi, kako mlađih, tako i starijih. Moram da kažem da je tu bila i moja majka, koja je u 96-oj godini života, i na jedno pola sata je i ona učestvovala u berbi, a nakon toga je bila unutra, ali je čak i ona bila u berbi. Brali smo Hamburg i Rajnski rizling."

Od Rajnskog rizlinga je još nešto ostalo, a treba da se obere i Merlo. Što se tiče ovog drugog, što se kasnije obere, od njega će biti bolje vino - dodao je ovaj vinar iz Bačkih Vinograda. Sok sada ubranog i presovanog grožđa stavlja se u drvenu burad, u kojima počinje vrenje mušta. Kada se procedi, kasnije se stavlja u metalne rezervoare, u kojima će sazrevati vina iz 2020. godine, za koja se očekuje da će biti dobrog kvaliteta.

Inače, tradicionalne prese se rastavljaju, iz nje se vade već presovana zrna grožđa, i ta masa prolazi kroz još jedno presovanje. Vilmoš Berta, vinar iz Bačkih Vinograda je prilikom naše posete upravo prao burad. U međuvremenu je podrumu već uveliko počelo vrenje mušta. „Vina vreju, sad već peremo posude, ostalo je još malo grožđa za ceđenje, primpremam burad za to. Dakle, otprilike se nalazimo na pola obavljenog posla, sada već čujemo zvuk buradi, dakle vina vreju. Ove godine smo dobili dobar kvalitet, hvala Bogu, vina su dobra, grožđe je bilo lepo, čini mi se da nismo imali ni jedan truli grozd u vinogradu, tako da se osećamo veoma zadovoljno."

Ovaj iskusni vinar pravi svoj plemeniti nektar od mešavine nekoliko grožđa, uključujući Rajnski rizling, Kaberne i Merlot. On je dodao da je zadovoljan sa sadržajem šećera, a pošto su i kiseline bile dobre, mušt je vrenje počeo ranije. Čak i u najvećem vinogradu u Bačkim Vinogradima, lozu krasi još samo nekoliko grozdova. Jedan deo ploda je još uvek u gajbama, ali većina je u obliku soka već stavljena u burad. Kristijan Juhas, rukovodilac, Vinarija Tonković, Bački Vinogradi: „Proleće i rano leto bili su dovoljno kišoviti da bi se biljke razvile, pa je prinos prisutan. Druga polovina leta bila je prilično suva, pa je i sazrevanje bilo savršeno. Tako da smo zadovoljni i sa prinosom i sa kvalitetom."

U ovoj vinariji se fermentacija crnog vina privodi kraju, a u međuvremenu je u toku taloženje belog vina, a trenutno je u toku berba grožđa za roza vino, i to će biti obrađeno za nekoliko dana.

berba
grožđe
vinograd

Najnovije

Najčitanije