Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Policijska akcija izmeštanja migranata sa područja Tresetišta na Paliću

2023.02.22
15:12
2023.02.22
17:47
Forrás
Pannon RTV
Zbog blizine mađarske granice, migranti su sada postavili nekoliko većih ilegalnih šatorskih kampova u šumi Tresetišta. Policija svakodnevno pročešljava teren i pokušava da ih ukloni.

U blizini Palića, na samo nekoliko stotina metara od mađarske granične ograde, prostire se šumski pojas Tresetišta. Prema rečima nadležnih, u šumi se nalazi više manjih i većih ilegalnih kampova u kojima se krije nekoliko stotina migranata. Oni svakodnevno pokušavaju da pređu ogradu mađarske granice. Dokaz tome jeste to da se na više mesta vidi oštećenje delova ograde. Tačnije, migranti merdevinama pokušavaju da gurnu dole graničnu ogradu i da tako, preko tih merdevina sa manje-više uspeha,  pređu preko ograde.

Granična policija Srbije praktično svakodnevno deluje, pročešljava teren ovog šumskog pojasa u prečniku od oko dva kilometara i odvozi prikupljene migrante.

Oštećenje granične ograde vidi se i izdaleka, kao i tragovi ranijih policijskih akcija. U blizini nalaze se i porodične kuće i vikendice. Duga povorka policijskih vozila ušla je u šumu Tresetišta i u sredu ujutru. Pripadnici policije su pošli u nekoliko pravaca, češljvajući delove šume u kojima bi prema prijavama stanovništva, mogli da se nalaze kampovi ilegalnih migranata. Ovo tvrdi i jedna starija gospođa koja živi u blizini.

„Ovde, na ovom vinogradarskom putu, ako uđete možete da snimite celo selo. Plavo, od ovog plavog šatora imaju celo selo, sedam-osam šatora sigurno, a ovamo dolaze po vodu.“

I naša ekipa je pronašla šatorski kamp o kojem je starija gospođa govorila. Prilikom dolaska naše ekipe, migranti su već bili odveženi, a policija je vršila uviđaj.

„ Ima ih mnogo, svako veče od 23 časova do tri sata ujutro šetaju, prave cirkus, bacaju smeće, a ja svaki dan skupljam smeće. Mnogo, mnogo njih.
-A kada idu prema granici?
-Od 23 časova do dva sata ujutru, noću. Ali svako veče, nose merdevine, a ako ih ne nose, onda ne mogu da pređu pa se ujuru vrate. I tako već mesecima. Seku drveće motornom testerom.“

Pripadnici policije su nakon uviđaja razmontirali i poništili šatore migranata.

Palić
migranti
Subotica

Najnovije

17:00, Frissítve: 19:02

Hodočasnici na proštenju u Čikšomlju

Održano je proštenje u Čikšomlju. Jedan od najvažnijih verskih i državnih praznika svih Mađara održava se svake godine u Čikšomlju u Erdelju. Stotine hiljada katolika i hrišćana je došlo na mesto događaja.
14:27, Frissítve: 17:19

10. Kanjiški dani vina

Kanjiški dani vina obeležavaju ove godine značajan jubilej. Manifestacija se ovog vikenda po deseti put organizuje u Kanjiži, koju je već u petak uveče posetilo više stotina ljudi.

Najčitanije

Motokros trka u Bačkoj Topoli

Više od pedeset takmičara je nastupilo u sedam kategorija na motokros takmičenju u Bačkoj Topoli. Na poziv domaćina na ovu prijateljsku trku su stigli takmičari iz drugih delova Srbije, kao i Mađarske i Bosne i Hercegovine.

11. Vojvođanski galop na Gradskom hipodromu

Panon televizija će od 12:00 časova direktno vršiti prenos samog otvaranja događaja i kvalifikacione trke. Takođe na Panon televiziji u terminu od 18:10 časova možete pratiti u direktnom prenosu finalne trke.

Dojave o bombama u školama u više gradova

Škole u više gradova u Srbiji dobile su jutros dojave u bombama. Nakon kontradiverzionog pregleda utvrđeno je da je reč o lažnim dojavama u školama u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Gornjem Milanovcu.