Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Polja pod pšenicom u Banatu su požutela - oštećenja od mraza usporavaju razvoj pšenice

2021.02.26
15:54
2021.02.26
17:20
Forrás
Pannon RTV
Poljoprivrednici i stručnjaci se nadaju da će se hlebno zrno oporaviti od štete u narednih deset dana. Takođe se nadaju da više neće biti dugotrajnijih mrazeva.

Polja pod pšenicom u Banatu ovih dana pružaju neobičnu sliku: umesto zelene, polja su žute boje. Sve do početka februara još su bila zelena. Promena je uzrokovana jakim mrazevima između 12. i 17. februara, kada je i živa u termometru u Banatu pokazivala i -12 stepeni Celzijusa.

Zorica Rajačić, stručni saradnik, Poljoprivredna stručna služba, Zrenjanin: „Kada se period niskih temperatura u februaru dogodio, ispostavilo se da je vegetacija potrošila više rezervi nego što je trebalo, ali nije bila dovoljno pripremljena za nisku temperaturu. Masa iznad zemlje je bila puna vlage, pa je nadzemni deo biljaka pretrpeo velika oštećenja od mraza."

Pannon RTV/Lukács Attila

Najveća šteta je zadesila upravo najrazvijene parcele, gde je bokorenje odmaklo u najvećoj meri.

Zorica Rajačić, srtučni saradnik, Poljoprivredna stručna služba, Zrenjani: „Na tim parcelama je naime deo sa listom veći, i on je potpuno izmrzao. Gotovo da nema parcela u ovom ataru, koje nisu pogođene štetom od mraza. Srećom, smrzao se samo nadzemni deo biljaka, a deo koji se nalazi u zemlji nije oštećen. To je veoma važno jer se sama biljka nije smrzla."

Pannon RTV/Lukács Attila

Šteta od mraza zahvatila je i polja u ataru Torde, gde se žitarice uzgajaju na više stotina hektara.

Ede Dvorak, direktor, Poljoprivredna zadruga, Torda: „Nismo imali nikakav snežni pokrivač. Biljke su dakle bile nezaštićene, ali je nivo razvoja biljaka već bio malo veći, viši od očekivanog, i to je razlog, zbog čega su, zbog tog prekomernog razvoja, bile osetljivije na niske temperature."

Stručnjaci se nadaju da će se pšenica oporaviti od štete od mraza za 7-10 dana.

Ede Dvorak, direktor, Poljoprivredna zadruga, Torda: „To će ih vratiti sigurno za 2-3 nedelje. Zapravo, ta lisnu masu, to na pšenici mora ponovo da izraste. Dakle, to zahteva i hranljive materije i vreme. Za sada je veoma teško utvrditi kakve će to negativne posledice imati na prinos."

Pannon RTV/Lukács Attila

U Srednjem Banatu je, inače, pšenica posejana na 53 hiljada hektara, dok ozimog ječma ima na oko četiri hiljade hektara.

pšenica
polje
mraz
oštećenje

Najnovije

Najčitanije

Subotička crvena kovid zona

Ekipa Televizije "Pannon" je dobila dozvolu za snimanje u crvenoj zoni kovid bloka Opšte bolnice Subotica, tamo gde se leče najteži pacijenti. Snimili smo potresne snimke!