Ugrás a tartalomra
Traktor munka közben
Pannon RTV

Poljoprivrednici nezadovoljni iznosom subvencije za gorivo

2019-02-24
12:19
2019-02-24
16:41
Forrás
Pannon RTV
Vlada Srbije je donela odluku da poljoprivrednici od 1. marta do 30. aprila imaju prava na subvenciju za gorivo od 1200 dinara po hektaru.

Za tu namenu je iz budžeta izdvojeno dve milijarde dinara, za obradu više od 1,6 miliona hektara zemlje jeftinijim dizelom. Poljoprivrednici tvrde da ova količina nije dovoljna za smanjenje troškova proizvodnje, popust bi trebao biti najmanje iznos akcizne obaveze, odnosno 50-60 dinara.

U obradi poljoprivrednog zemljišta oranje i dublja obrada zemljišta nose najveće troškove, te je potrebna poštena državna podrška – tvrdi Akoš Tot iz Feketića. “Na gorivo ode oko 20 odsto troškova proizvodnje. Prešli smo na korišćenje teške mehanizacije, tako se i potrošnja goriva povećala. Obećanje podrške je dobra vest, ali kažem, dok ne vidim u dvorištu to gorivo, na koju dobijamo subvenciju, ne verujem previše.”

Ministarstvo poljoprivrede je ograničila subvenciju za gorivo za najviše 20 hektara poljoprivrednog zemljišta. Poljoprivrednik iz Bečeja Nandor Kovač tvrdi da je ova pomoć dovoljna samo za male poljoprivrednike. “Mislim da bi ministarstvo trebalo dati veću podršku. Mi imamo prijavljenih 20 hektara, ali ova minimalna cena od po 1200 dinara je beznačajna. Ako država želi modernu poljoprivredu, onda bi trebala više obraćati pažnju na poljoprivrednike, da bi i oni mogli napredovati, jer ova pomoć jeste pomoć ali da je u većem iznosu.”

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da je iz budžeta izdvojeno dve milijarde dinara za subvenciju goriva, što je skoro duplo više od pokrajinskog budžeta za poljoprivredu. “Sa dve milijarde dinara koje je vlada izdvojila, poljoprivredni budžet je porastao za pet odsto. Uvek je bilo rasprave da li ima pet odsto ili ne. Sada ga ima. Trenutno imamo 53 milijardi i 700 miliona dinara na raspolaganju.”

Ministar je dodao da ne treba posebno konkurisati za subvenciju za gorivo, već da se iznos uplaćuje na račun vlasnika najkasnije za pet radnih dana nakon obnove gazdinstva. Poljoprivrednici dobijaju 20 dinara po litru dizela, 60 litara po hektaru, a za najviše 20 hektara poljoprivrednog zemljišta.

 

subvencija
gorivo
poljoprivreda

Slične vesti

Najnovije

18:09, Frissítve: 20:54

Kupite karte na vreme!

Fudbalski klub TSC će u subotu u Senti igrati protiv Partizana iz Beograda. U derbiju Superlige očekuju se pune tribine i prava fudbalska poslastica.

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

Zatvoren na kruzeru

Subotičanin, koji radi na kruzeru Diamond Princess, a koji je stavljen u karantin blizu obale Japana, dao je eskluzivni intervju za RTV Panon. Daniel Dušnoki je zdrav, nema nikakve simptome.

Vaspitačice vaspitačicama

Prvo stručno savetovanje mađarskih vaspitača u Vojvodini održano je kao događaj, koji su inicirali vaspitači.