Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Poljoprivrednici sa zebnjom gledaju u nebo

2019-04-08
21:45
2019-04-08
21:54
Forrás
Pannon RTV
Padavine su urgentno nužne poljoprivredi, jer je tlo suvo i prolećna setva kasni.

Zbog odavno neviđene suše moglo bi da dođe do značajnog smanjenja uroda. Nedostatak padavina može da nanese štetu u prvom redu ratarskim kulturama, a u voćnjacima se, gde god je to moguće, navodnjavaju drveća.

Zemlja u ataru Šupljaka je i dalje suva kao barut. Mala količina kiše koja je u severnoj Bačkoj pala sa petka na subotu je bila dovoljna samo za gašenje požara, potrebno je mnogo više padavina. Kod pšenice se vidi da treba računati na značajan pad prinosa, a tačna količina štete se još ne može proceniti. Međutim, najveći problem je kod uljane repice, tako da su mnogi proizvođači započeli da je vade.

Antal Harmat je jesenas zasadio ječam i pšenicu. Ovaj poljoprivredni proizvođač sa Šupljaka je zasejao i kukuruz i suncokret. "Jesenja setva je u dosta kritičnom stanju, ovo malo kiše će možda da pomogne, ali bi trebalo više. Da ne kažem da je velika suša, dakle 150 milimetara nedostaje zemlji. Ne znam, sada očekujemo da se poboljša, jer kažu da će tokom nedelje biti više".

U severnoj Bačkoj se zaliva tek oko 10 posto oranica. U voćarstvu je stanje nešto bolje, gde se sistemima kap-po kap nedostaje nedostatak kiše. Katalin Sabo ima voćnjak u Bačkim Vinogradima sa višnjama, šljivama i kajsijom. Biljke su u cvatu ali su žedne. Par kapi kiše tokom vikenda im nije mnogo pomoglo. "To je tek obrisalo prašinu. To je jako malo, treba da se zaliva, inače neće biti ničega".

Šimon Ostrogonac, član gradskog veća Subotice zadužen za poljoprivredu kaže da je stanje kritično, poljoprivrednici zbog suše ne mogu da započnu prolećnu setvu. "Treba sejati suncokret i kukuruz, ali je gornji sloj potpuno suv i praktično će se desiti isto ono što i jesenas, da se seme baca u suvo tlo. Prema mojim informacijama u ataru nema mnogo dešavanja, proizvođači čekaju da vreme postane kišovito da ne moraju da seju u suvo".

Vreme požuruje jer najkasnije do sredine aprila treba da se završi prolećna setva. Proizvođači se nadaju da će biti kao što se nagoveštava i da će polovinom nedelje doći veće padavine.

poljoprivreda

Slične vesti

Najnovije

09:20, Frissítve: 19:10

Koliko je zdrava bebi hrana?

U hrani za bebe sadržaj šećera je previsok – oglasila se Svetska zdravstvena organizacija. SZO je zbog toga ne preporučuje bebama mlađim od šest meseci.

Najčitanije

Devojka iz Horgoša je lepotica štranda

Po oceni žirija Noemi Sabo ponela je krunu Mis štranda dnevnog lista „Mađar so". Ona će predstavljati Vojvodinu na izboru za najlepšu Mađaricu na svetu.

Deponija kod Bikova reciklira sav otpad

Subotica je danas bila domaćin kampanje “EU zeleni dan”. Tim povodom je delegacija EU sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine Srbije obišla Regionalnu deponiju kod Bikova.