Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Položeni venci na spomenik artiljerijskom kapetanu Jožefu Paganiniju

2022.03.14
17:57
2022.03.14
18:34
Forrás
Pannon RTV
Povodom nacionalnog praznika, osim organizatora, Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Lanji Erno", više organizacija je odalo počast kod spomenika.
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Održavanje pomena kod spomenika Jožefa Paganinija otpočelo je izvođenjem mađarske himne. Artiljerijski kapetan dao je svoj život za Suboticu, za slobodu Mađara. Zbog toga je važno sećati ga se – istakao je Gergelj Barat Gabor, nastavnik istorije.

„Ovde kod Kaponje 5. marta 1849. godine odlučena je sudbina Subotice, ali i Segedina. Sama bitka, ukoliko se sagleda celokupna borba za slobodu, nije bila bitka sa velikim snagama, ali na nivou Vojvodine, iz ugla Subotice ona jeste važna."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Pomen se održava svake godine 14. marta.

„Grad Subotica je još u 19. veku artiljerijskom kapetanu Paganiniju podigao ovaj spomenik. Smatramo da njihov čin, njihova borba nosi poruku i u 21. veku" rekla je Katalin Mihalji, predsednika Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Lanji Erno".

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Pobeda u bici kod Kaponje omogućila je da Subotica krene putem napretka – kazao je Akoš Ujhelji, kandidat SVM-a za republičkog poslanika.

„Za čoveka današnjice ova bitka ima veoma važnu poruku. Pre svega za to da možemo da nastavimo put kojim smo krenuli pre 12 godina, nacionalnog jedinstva, i želeo bih da zamolim birače da 3. aprila podrže jedinu mađarsku listu Saveza vojvođanskih Mađara, odnosno mađarsku listu koju predvode Fides i HDNP."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Kod spomenika Jožefu Paganiniju počast su odali predstavnici lokalne samouprave grada Subotice, Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Mađarskog nacionalnog saveta, Saveza vojvođanskih Mađara, Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, Vitezova Svetog Đorđa, kao i Kulturno-umetničkog društva zanatlija „Lanji Erno".

Jožef Paganini
položen
venac
1848/49
Subotica

Najnovije

15:44, Frissítve: 20:04

Lepa crkva uvek ispuni dušu

Velika obnova katoličke crkve u Adi, koja je započela još decembra 2021. godine, sada je na pola puta. U toku je sređivanje unutrašnjosti, a ove nedelje započeće i izmena krovne konstrukcije.
12:57, Frissítve: 19:25

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.