Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Pomen i Dan škole u Hajdukovu

2019.03.15
19:57
2019.03.15
20:03
Forrás
Pannon RTV
Za đake i nastavnike 15. mart nije važan samo zbog revolucije, to je i dan osnovne škole „Petefi Šandor".

Deca u školi u Hajdukovu veoma dobro poznaju Šandora Petefija i zbivanja tokom mađarske borbe za slobodu. Dobro su se pripremili za ovaj značajan dan.

„Mladi su se okupili u  kafeteriji „Pilvax" i tamo su sastavili 12 tačaka, otišli su do gradske kuće i tamo ih pročitali. Petefi je pročitao i pesmu „Nacija". To je učinjeno kako bi Mađari bili slobodni" kaže Teodora Engi, učenica, osnovna škola „Petefi Šandor" Hajdukovo.

Pannon RTV/Nino Gualtieri

Škola nosi ime po piscu, i zbog toga je 15. mart dvostruki praznik. „Pošto je škola dobila ime po pesniku Šandoru Petefiju onda postavimo venac na bistu, i odemo u dom gde predstavimo program za publiku" kaže Čenge Kiš, učenik, osnovna škola „Petefi Šandor" Hajdukovo.

„Postavimo venac kod biste i nekoliko devojaka iz šestog i osmog razreda recituje stihove" kaže Roland Lacko, učenik, osnovna škola „Petefi Šandor" Hajdukovo.

Pannon RTV/Nino Gualtieri

Nakon polaganja venaca, đaci su otišli u zgradu mesne zajednice gde su izveli izvanredan program koji su pripremili za dan škole. „Nastojimo da se odvojimo od šablona i tradicionalnog. Možda se ponekad čini zamornim, ali smatram da će ovako biti lepo i zanimljivo" kaže Ana Suč, direktorica, osnovna škola „Petefi Šandor" Hajdukovo.

Publika je mogla da čuje priče o revoluciji, mogli su da saznaju, na primer, šta su borci za slobodu jeli i pili u kafeteriji „Pilvax". Proslavi je prisustvovala i Timea Horvat, pomoćnica gradonačelnika Subotice, kao i Ibolja De Negri, predsednica Društva mađarskih pedagoga severne Bačke.

Hajdukovo
dan škole
pomen

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.