Ugrás a tartalomra
Tanjug/Strahinja Aćimović

Pomen na jasenovačke žrtve

2022.05.01
21:18
Forrás
Pannon RTV
Polaganjem venaca i prigodnim programom u Donjoj Gradini održan je pomen na žrtve jasenovačkog koncentracionog logora.

Moramo da očuvamo našu naciju od daljih konflikata – izjavio je Aleksandar Vučić kod spomen obeležja u Donjoj Gradini. Predsednik države Srbije je na pomenu održanom na mestu genocida položio cveće odajući počast žrtvama.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Logor koji je nazivan „hrvatskim Aušvicem“ tokom Drugog svetskog rata ustanovio je nacistički režim a uništen je pre 77 godina. Tokom Drugog svetskog rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije ovde su ubijene brojne žrtve. Većina je pobijena u Jasenovačkom logoru, ali je tačan broj žrtava nepoznat do danas. Aleksandar Vučić je u svom govoru istakao da nije traženo izvinjenje za ova užasna dela, ali da se srpski narod i mir moraju sačuvati. Naš zadatak je da ne povređujući teritorijalni integritet drugih, sačuvamo sebe, srpski narod i da budemo ponosni na svoje poreklo – dodao je predsednik srpske države. 

„Uz naš narod tu ste i vi, u Republici Srpskoj, koji živite u drugoj državi. Nekako – kako se to danas moderno kaže – ne ugrožavajuži ničiji teritorijalni integritet, moramo odbraniti srpski narod. Da budemo ponosni na njega, da nikada niko ne može da nam zabrani da ponosni budemo na svoje srpsko krsno ime“ rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik srpske države je rekao da treba očuvati srpsko ime, ćirilično pismo i srpsku pravoslavnu crkvu. Milorad Dodik, srpki član trojnog predsedništva Bosne i Hercegovine rekao je da se ne sme dozvoliti prekrajanje Republike Srpske. Naglasio je da je ovo mesto na kome je najteže držati govore. 

„Ne možemo dozvoliti prekrajanje Dejtonskog sporazuma. Ne možemo dozvoliti da se umanji snaga Republike Srpske. Ne možemo dopustiti onim snagama, koje su u odnosu na nas iskazale u različitim periodima od Dejtonskog sporazuma do danas“ rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BIH. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

Jasenovac je bio najveći koncentracioni logor na Balkanu. U logoru koji je formiran na teritoriji nekadašnje Nezavisne države Hrvatske masovno su ubijani Srbi, Romi i Jevreji. Željka Cvijanović, predsednica Skupštine Republike Srpske je govorila o tome da je ovo mesto bola i tišine gde se čula beznadežna vriska žena i plač dece. 

Jasenovac
žrtva
žrtve
Aleksandar Vučić
Milorad Dodik

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.