Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Pomen na Velikom groblju u Čantaviru

2019.11.02
14:19
2019.11.02
17:52
Forrás
Pannon RTV
Misom i polaganjem venaca na Velikom groblju u Čantaviru poštovaoci su odali pomen. U Čantaviru su 1944. godine partizani ubili 53 nevina Mađara.

Mnogo njih okupilo se na Velikom groblju u Čantaviru na pomenu ubijenim nevinima žrtvama u 1944. godini. Boldižar Kozma je 1944. godine kao mali ostao bez oca.

„Nakon 75 godina saznali smo da je među prvima pokopan u Bačkoj Topoli na groblju. Šta da kažem? Čoveka mnogo boli to što kada je bio dete, nije ništa znao, zavideo je drugoj deci što imaju oca. Mi ga nismo imali" kaže Boldižar Kozma, Čantavir.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Nije se uvek moglo otvoreno sećati ubijenih žrtava – rekao je Ištvan Bogner, predsednik Odbora za komemoraciju Grada Subotice. U Čantaviru je 2014. godine postavljena spomen tabla u znak sećanja na ovdašnje nevine mađarske žrtve tokom odmazde u Vojvodini.

„Pre 25 godina došli smo do 18 imena. U međuvremenu, i ovde su ljudi prikupljali podatke. Oslobodili su se, jer mnogi ni posle 50 godina od ovih događaja nisu smeli da govore o njima" naglasio je Ištvan Bogner

Važnost dostojanstvenog pomena i oprosta istakla je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice: „Veoma je važno da znamo da oprostimo, ali nikako ne i da zaboravimo. Ovim nisu povređeni samo srodnici, već svi mi Mađari, svi koji se izjašnjavamo kao Mađari jer se represija na ovom području odnosila pre svega na Mađare."

Na spomen ploči nalaze se imena 53 žrtve. Na pomenu je rečeno da ovaj spisak može biti proširen.

Čantavir
pomen
nevine žrtve

Najnovije

14:02, Frissítve: 16:33

U Kanjiži otvoren Turistički informacioni centar

U kancelariji turisti mogu pronaći različite suvenire, odnosno lokalne proizvode, ali takođe mogu saznati i nešto više o turističkim potencijalima opštine. Centar je nastao kao rezultat saradnje lokalne samouprave, nevladinih organizacija i preduzetn
13:09, Frissítve: 16:24

Smotra narodne muzike i folklora u Pančevu

U Pančevu je održana Gradska smotra muzičkih i folklornih udruženja. U velikoj sali Kulturnog centra je svoj program brojnoj publici, koja se okupila u lepom broju, prikazalo deset udruženja, domova kulture i školskih amaterskih grupa.
12:31

Važna poruka za Srbiju

Važno je da građani ovog regiona i Srbije, uključujući i vojvođanske Mađare, osećaju da Evropska unija računa na njih – naveo je u svom saopštenju Andor Deli.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.