Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Pomen za žrtve bačke racije u Čurugu

2018.01.04
18:44
2018.01.04
18:56
Forrás
Pannon RTV
U Muzeju smeštenom u Topalov magacinu održan je pomen na žrtve bačke racije u Čurugu, 1942. godine, kada su stradali Srbi, Jevreji i Romi.

Zajedničkom molitvom za nedužne žrtve tadašnjeg mađarskog režima otpočelo je sećanje na događaje od pre 76 godina u Čurugu. Zajednički pomen održan je u magacinu koji je 2013. godine, uz pomoć mađarske Vlade pretvoren u muzej. Na tom mestu ubijeno je više stotina Srba i Jevreja.

Na pomenu koji je organizovalo Memorijalno društvo „Racija 1942"  prisutni su bili predstavnici političkog života Srbije, vojvođanskih Mađara, te Mađarske.

Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, u govoru na srpskom jeziku naglasio je je da priznavanje međusobnih nedužnih žrtava zalog pomirenja. Između ostalog rekao je: „Čovek zna, da žrtve samo možemo moliti za oproštaj. Odgovorna politika zna da nema pomirenja, ako ćutimo o stradalnicima, a bilo ih je na svim stranama, jer ako ćutimo tuđim žrtvama, uvredili smo i vlastite."

Tačan broj nevinih žrtava nikada nećemo saznati, ali to nije i najbitnije. Potrebno je da čuvamo sećanje na žrtve, i sa tim da sprečimo da se slični krvavi događaji ponovo dese, rekla je Jasmina Jurišin sekretar Memorijalnog društva „Racija 1942". „I jedan izgubljeni nevini život je previše. Često se zaboravljaju generacije koje nisu rođene zbog zločina. Zbog toga je teško reći stvaran broj žrtava" dodala je Jurišin.

Događaji koji su počeli na teritoriji Žablja, dešavali su se u više naselja na teritoriji Šajkaške i u Novom Sadu. Miroslav Štatkić, pokrajinski Sekretar za informisanje rekao je: „Moraju se pamtiti sve žrtve, moraju se pamtiti svi zločini, i osuđivati ono što je neljudski, necivilizacijski, jer jedino tako može ova planeta da preživi u harmoniji, u ravnoteži."

Zbog događaja u Šajkaškoj oblasti već 1943. godine u Hortijevoj Mađarskoj izvršioci su pozvani na odgovornost. Nakon Drugog svetskog rata Budimpešta je Jugoslaviji izručila glavne krivce koji su pogubljeni kao ratni zločinci. Nakon ledenih dana 1942. godine, tokom 1944-45. jugoslovenska vojna uprava je po etničkom principu, bez suđenja krenula u odmazdu u Vojvodini. Tada su žrtve postali ne samo Mađari, već i Srbi koji su drugačije mislili od tek formirane partizanske vlasti.

Tomislav Nikolić i Janoš Ader, predsednici Srbije i Mađarske su 2013. godine zajedno pognuli glave u Čurugu pred spomenikom žrtava obeju naroda, a u znak istorijskog pomirenja. Pre toga predsednik Mađarske je u Skupštini Srbije održao govor u kojem je tražio oproštaj zbog mađarskih zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata.

Čurug
pomen
racija
žrtve

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!